Престъпленията в горите носят загуби на стойност между 51 и

...
Престъпленията в горите носят загуби на стойност между 51 и
Коментари Харесай

Доклад: Държавите в ЕС допускат внос на нелегална дървесина

Престъпленията в горите носят загуби на стойност сред 51 и 152 млн. $ в международен мащаб всяка година.

Съществуващото законодателство на Европейски Съюз не дава на потребителите гаранция, че дървесината, употребена в закупените от тях артикули, не е добита и импортирана нелегално.

Това сочи нов отчет на природозащитната организация WWF, който сподели съществени пропуски в използването на Регламент щ 995/2010 на Европейския парламент и на Съвета (EUTR) във всичките 16 държави-членки, участващи в инспекцията. Изводът е, че без мощна политическа воля от страна на националните държавни управления, Регламентът към момента не оказва трайно влияние върху търговията с дървен материал, с потвърдено легален генезис.

Незаконната сеч е международен проблем, който води след себе си съществени екологични, обществени и стопански въздействия. Тя унищожава горите по света, а отрицателният резултат от нея изостря климатичната рецесия и води до загуба на биоразнообразие.

По данни на Интерпол, закононарушенията в горите носят и финансови загуби на стойност сред 51 и 152 млн. $ в световен мащаб всяка година.
В същото време Европейският съюз е един от най-големите консуматори на дървесина в света. Всяка година Европейски Съюз внася 150 млн. тона горски артикули. Целта на EUTR, който съществува към този момент шест години, е да подсигурява, че дървеният материал, стъпил на европейския пазар е придобит по легален и виновен метод. Тъй като дървесината участва в доста ежедневни артикули, значимо е да се подсигурява, че нейното потребление не подхранва противозаконни действия и не утежнява положението на старите гори.

С приемането на EUTR през 2013 година държавите-членки признаха своята отговорност за вярното му използване. За страдание, това на процедура не се случва и отчетът на WWF обръща внимание към сериозните пропуски на национално равнище.

" Шест години след влизането в действие на Регламента неналичието на действителни дейности от страна на държавите-членки го обезсмислят ", разяснява Анке Шулмайстер-Олденхоув от отдел " Гори " към WWF, Европейски политики (Брюксел). " Без съществени наказателни наказания, щателни инспекции и съответни запаси за тяхното осъществяване, Регламентът остава " без зъби ". В същото време казусът с противозаконната сеч става все по-голям. Гарантирането на съответно използване на законите за околната среда ще бъде първото тестване пред упоритостта на Европейския Зелен пакт. "

Според отчета на WWF единствено половината от тестваните 16 страни са присъединили наказателни наказания в националното си законодателство.

Освен това контролът е прекомерно слаб, а способените органи се сблъскват с изострен дефицит на запаси при осъществяване на своите отговорности.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР