Прессекретарят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, отказа

...
Прессекретарят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, отказа
Коментари Харесай

Кремъл отказа коментар на обвиненията от руския антидопингов шеф

Прессекретарят на съветския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, отхвърли коментар на обвиняванията от изпълнителния шеф на локалната антидопингова организация (РУСАДА) Юрий Ганус, който твърди, че управляващите в страната са  " манипулирали хиляди допинг проби ". По думите на Ганус, представен от в. " Ню Йорк Таймс ", данни са " скрити или изменени ", с цел да бъде предпазена репутацията на някогашни звезди в спорта, които в този момент заемат държавни постове или работят като функционери на висшата спортна администрация. Ганус съобщи, че единствено хора с достъп до класифицирана информация са можели да трансформират данни.

Песков единствено уточни, че Русия е дала отговори на международната антидопингова организация (WADA) и няма право да разяснява: " Нашите спортни управляващи са изпратили детайлни отговори на въпросите на WADA. Отговорено е настрана на всеки обособен въпрос, тъй че дано изчакаме реакцията на тези отговори. В момента не мисля, че е допустимо да разясняваме каквото и да е ". 

На 23 септември WADA стартира ново следствие против РУСАДА, което може да докара до наново лишаване на лиценза на съветската организация поради това, че данни от московската лаборатория са били преправени, преди да бъдат предадени - те се различават от изнесените през 2015 година от емигриралия в Съединени американски щати някогашен началник на лабораторията Григорий Родченков (основен очевидец по делата за системна употреба на допинг в Русия).

Още тогава се появиха изказвания в съветската преса, че до предаването им на WADA, данните от LIMS (Системата за ръководство на лабораторна информация) и шишенцата с проби са били в Следствения комитет на Русия като доказателства по повдигнатото в страната дело против Родченков. Забавеното им предаване на екипа WADA е било, тъй като следователите не са ги освободили в точния момент. Така че едва ли РУСАДА или спортното министерство са можели да създадат промени в данните.

Тогава WADA даде три седмици на Русия да даде пояснение за обстановката, а в началото на октомври Русия изпрати писмо на WADA, в което отговори на 31 въпроса. Очаква се скоро специалната комисия на WADA да вземе решение дали да наложи в допълнение наказване на Русия поради променените данни от московската лаборатория. В момента страната е под опасност да бъде извадена от присъединяване на летните олимпийски игри в Токио 2020 година

Според " Ню Йорк Таймс " думите на Ганус може да са стратегически ход, с който РУСАДА да бъде оправдана за смяна на данните, а виновността да бъде хвърлена върху държавната власт. За същото загатна и шефът на американската антидопингова организация (USADA) Травис Тайгърт. " Ако Ганус споделя истината, може би се готви да напусне скоро или това е стратегическо деяние. Мисля, че същинският проблем е: може ли системата на WADA да държи виновна национална антидопингова система за нещо, за което отговорността е на министъра? "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР