Преспанското споразумение е международно ратифицирано споразумение и не може да

...
Преспанското споразумение е международно ратифицирано споразумение и не може да
Коментари Харесай

Герапетритис: Преспанското споразумение не може да бъде променяно едностранно

„ Преспанското съглашение е интернационално утвърдено съглашение и не може да бъде променяно или преразглеждано едностранно. “
Това съобщи гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис в ефира на гръцкото радио " Talk radio 98.9 ".

„ Това, което постоянно подчертаваме, е, че без значение от идеологическите и политическите несъгласия, които може да има новата власт в Северна Македония към Преспанския контракт, той е интернационален контракт, който е утвърден. Не се трансформира или преразглежда едностранно от страните. Той съставлява доста съществена точка, върху която са построени интернационалните връзки на РСМ. Разбира се, че Европейски Съюз прави оценка въпросите от Преспанското съглашение и цялостното и поредно използване и по тази причина считам, че политическото управление на РСМ ще оцени тези въпроси и ще се съобрази с условията от Преспанското съглашение. “ - сподели Герапетритис.

Топ дипломатът добави, че Гърция от своя страна следи за поредното използване на съглашението и подсети за запасите, които сегашните ръководещи в Атина са имали по отношение на съглашението.

„ За мен е значимо да съблюдаваме контрактуваните неща, не тъй като сме съгласни с контрактуваното, а тъй като това е съглашение за последователност и непоклатимост и никога не можем да сътворяваме едностранна рамка, върху която ще се развиват политическите кариери. “ - уточни главата на гръцката дипломация.

Освен това той за следващ път изрично отхвърли появилите се в гръцките медии информации, че е взел участие в правенето на Преспанския контракт, като означи, че не е знаел нито ред от текста преди общественото му оповестяване.

На церемонията по встъпването си в служба новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова не употребява конституционното име на страната. По този метод Силяновска наруши Преспанското съглашение и провокира ескалация в напрежението сред Скопие и Атина. Постъпката ѝ провокира остри дипломатически реакции от реди западни страни. Гърция, на собствен ред, съобщи, че неспазването на съглашението може да докара до блокиране на европейската интеграция на Скопие. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР