Преспанският договор между Скопие и Атина се прилага стъпка по

...
Преспанският договор между Скопие и Атина се прилага стъпка по
Коментари Харесай

За Скопие раздялата със Звездата от Вергина се оказа трудна

Преспанският контракт сред Скопие и Атина се ползва малко по малко и смяната наподобява необратима. Медии в двете страни означиха, че в понеделник е настъпил срокът, след който по закон известният знак Звезда от Вергина не би трябвало да е част от общественото пространство в Северна Македония.

За два дни македонските управляващи демонстрираха недвусмислено, че одобряват възбраната съществено, само че тя нито може да изкорени признака незабавно, нито да го отстрани на всички места.

Червен или наследник декор

Слънце или звезда, Вергина или Кутлеш - признакът с небесно тяло с 16 лъча се свързва от дълго време с Антична Македония. Скопие и Атина не оспорват това; казусът е, че в хода на " антиквизацията ", подета от управляващите на някогашния министър председател Никола Груевски, македонските управляващи го усвоиха, трансформирайки използването му в държавна политика, с цел да се подчертае приемствеността.

Формираната от разпада на Югославия Република Македония също използваше Звездата от Кутлеш (както го наримаше тогава) в първите си години, когато я одобри за знаме, ситуирана на червен декор. Същият знак, само че години по-рано, се появи в емблемии на локални администрации в Егейска Македония.

Звездата, станала един от мотивите Гърция да упреква Северна Македония в кражба на история, към този момент не може да се използва обществено в западната съседка на България според влезлия в действие на 12 февруари контракт с Гърция. Ако тя е изобразена на монументи, не е нужно да се изличава (това може да значи разрушаване) - задоволително е да се отбелязя като " част от гръцката антична история ".

По принцип към локалните управляващи има отправено условие да дадат сходно означение на всички инфраструктурни обекти, където звездата няма да се отстрани. То бе повторено преди няколко дни. Когато става дума за творби на изкуството, би трябвало да бъдат конкретизирани детайлности за древногръцкото културно завещание, кой е сложил изображението и кой е създателят му.

Процесът стартира от градските шахти - към този момент две седмици обществената канализационна компания заличава знаците, в това число на площад " Филип Втори " в центъра, споделя телевизия " Сител ". Площадът е в сърцето на монументалния план " Скопие 2014 ", създавал напрежение както с Атина, по този начин и със София.

" Това не е инквизиция, да ги преследваме хората "

" Все още не е ясно " обаче по какъв начин ще се отстрани звездата от доста места - освен монументи, а и фасади, капаци на шахти - спортни зали, гербове на общини, написа електронното издание МКД.

А дали слънцето с 14 лъча (а не с 16, както наподобява " оригиналът " ) ще се отстрани от щитовете на бойците на фонтана " Воин на кон " (името не попречи на всички в Северна Македония и Гърция да знаят кого изобразява) в центъра на Скопие, също е отворен въпрос. Според министъра за локално самоуправление Горан Милевски в тази ситуация на " Воин на кон " въпросът ще се реши като с останалите монументи - би трябвало да се укаже историческият интервал, към който се отнася обектът, изяснява " Сител ".

 Това изображение се появи на страницата във
© Фейсбук @vinicamkd

Това изображение се появи на страницата във " Facebook " на община Виница, която разгласи там, че " ще брани слънцето на площада Ангел Винички ".

Във Виница, в Северна Македония, площадът пред общината има жълти и червени плочик, напомнящи за слънцето. Община Виница обаче даде във " Facebook " сигнал, че няма да се откаже от изображението и " ще брани слънцето на площада Ангел Винички ". В профила за малко се появи и предложение министърът персонално да отиде да го изтръгне.

Община Могила в югозападната част на страната има малко над половин Звезда от Вергина в емблемата си. Тя обаче също не се придържа към оригинала - начесто разположените лъчи са 13. Милевски счита, че общините би трябвало да трансформират знамената си, когато те съдържат признака.

Министър Милевски добави през вчерашния ден, че възбраната за потребление се отнася единствено до държавни и локални институции. Частната приложимост на знаците не може да бъде неразрешена, прибавя той: " Аз персонално не знам, в случай че желая да го употребявам, кой би могъл да ми го забрани. Сигурно в дворовете в Гърция може да се употребява каквото и да било и никой не може да го забрани. Също и тук, в частен парцел който желае, може да си постави. Това не е инквизиция, да ги преследваме хората. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР