Пресните плодове и зеленчуци ще са все по-оскъдни в Европа,

...
Пресните плодове и зеленчуци ще са все по-оскъдни в Европа,
Коментари Харесай

Новата реалност - пресните продукти в Европа ще са все по-оскъдни

Пресните плодове и зеленчуци ще са все по-оскъдни в Европа, предизвестяват снабдители, представени от " Ройтерс ".

Причините са разнообразни, а проблемите - огромни и сложни. Има оповестени стратегии за финансово подкрепяне, само че не доближават стотици хиляди сезонни служащи по ниви и оранжерии, натрупат се проблеми с превоза - от торове до подготвена продукция, а пред разкъсване са вериги на доставки от Африка - поради карантина на локалното население или дефицит на контейнери.

Правителствата изследват способи да се смекчи този дефицит, в това число посредством " зелени коридори ", които да разрешат на прясната продукция да се придвижва по-бързо през границите на Европейски Съюз. Държавте набират " сенчеста войска " от събирачи на реколтата и разхлабват разпоредбите за пътешестване за служащите мигранти.

Магазините, които към този момент се сблъскват с клиенти, искащи да се презапасят, може да срещнат компликации с поддържането на щандовете заредени.

В Кения, главен снабдител на зелен фасул и грах за Европа, половината от служащите в бранша бяха изпратени удома в насилствен отпуск поради неспособността на промишлеността да транспортира поръчките, макар че търсенето от европейски търговци пораства.

" (Европейските) ресурси се изчерпват с всеки минал ден ", сподели Окисегере Ожепат, основен изпълнителен шеф на консорциума за пресни артикули на Кения, сплотяващ над 200 производители и експортьори.

Доставките от различен основен доставчик, Южна Африка, стават все по-трудни, поради че страната ще стартира 21-дневна обсада тази седмица.

" Бяхме в релативно добра форма до по-рано тази седмица, само че в този момент нещата стават доста сложни ", сподели Ханс Мюлаерт-Гелейн, ръководещ шеф на Fruits Unlimited, основана в Южна Африка компания, която изнася плодове и зеленчуци за Англия. " Все повече полети стопират, тъй че чакам да има огромни нарушавания ".

Западните вериги за доставки се свиват, защото проблеми, вариращи от дефицита на водачи на камиони до рестриктивните мерки за моряци, удрят по безпроблемния приток на артикули, разясняват оператори за логистика на товари.

Дори и по-дълготрайни артикули като цитрусовите плодове, които нормално се транспортират по море, може да бъдат блокирани поради дефицит на контейнери, обвързван с китайската обсада, изясни Мюлаерт-Гелейн. " Портокали и лимони се търсят доста. Също по този начин кореноплодни, моркови, зеле, всичко, което е потребно, с което хората се презапасяват ", добави той пред " Ройтерс ".

Няма задоволително служащи

Недостигът на мигрантска работна ръка също рискува да наруши производството в няколко съществени европейски доставчика, в това число Испания, най-големият експортьор на плодове и зеленчуци в Европа.

Около 16 хиляди сезонни служащи от Мароко, най-вече дами, се очакваше да дойдат в региона на Уелва в Испания, с цел да берат ягоди и други червени плодове по силата на съглашение сред двете страни.

По-малко от половината бяха пристигнали до 12 март, защото Мароко затвори границите си за пасажери, уточни Абделмунайм Мадани, началник на мароканската трудова организация ANAPEC. Страната е блокирана най-малко до 20 април.

Фермери и синдикати в Испания обявиха, че производството, обработката и износът на плодове и зеленчуци към момента тече безпроблемно, макар че изключителното състояние лимитира достъпа на хората до фермите и регионите за бране.

Филип Бинар, общоприет пратеник на Freshfel Europe, която съставлява европейското произвеждане на пресни артикули, разяснява, че главният проблем е неналичието на сезонни служащи, изключително за трудоемки култури като ягоди и аспержи. По думите му измежду провокациите е служащите да бъдат придвижени от мястото на настаняване до фермите, поддържайки в това време обществена отдалеченост. " Преди те се събираха в миниван, побиращ осем или девет души, по-късно работеха по цел ден, а след това се връщаха назад. Сега този групов превоз е неосъществим ".

Хайнц Шибли управлява плантация за ягоди, малини и боровинки в провинцията южно от река Рейн покрай Винтертур в Швейцария. Цялата му продукция е предопределена за швейцарския пазар. Обикновено по това време той има към 30 служащия от Словакия, Румъния и Полша по полетата или в оранжериите. До май ще се нуждае от 70 души, защото събирането на годишна продукция стартира всъщност.

Досега са пристигнали единствено 12 служащия, защото тези, което е трябвало да дойдат тази седмица, са били блокирани от рестриктивните мерки в личните им страни или при прекосяването през Германия и Австрия, с цел да стигнат до Швейцария.

Предвид несигурността Шибли беседва с локалните управляващи за набирането на локални безработни хора или търсещи леговище, които чакат случаите им да бъдат решени.

" Най-лошият сюжет е да не можем да засадим всички плодове, които нормално бихме засадили, откакто първите бъдат събрани, или даже да не можем да съберем действително реколтата ", съобщи той пред " Ройтерс ".

В сряда швейцарското държавно управление разгласи 20 милиарда швейцарски франка безлихвени или нисколихвени заеми за подкрепяне на бизнеси като този на Шибли в рецесията с ковид.

" Армия в сянка "

В Германия, чийто хранителен бранш разчита на към 286 хиляди сезонни служащи всяка година, земеделският министър организира диалози с " Луфтханза ", с цел да ревизира дали те може да бъдат превозени, в случай че потвърдят, че не са инфектирани. Други хрумвания включват краткотрайно облекчение на времевия предел за сезонни служащи оттатък сегашните 70 дни.

Франция, чиито фермери предвиждат дефицит на към 200 хиляди служащи по време на интервала за събиране на реколтата, прикани останалите без работа поради ковид, да оказват помощ в събирането на плодове и зеленуци.

Ограниченията по границите, целящи да се спре разпространяването на вируса, нарушават придвижването на продукцията в границите на Европейски Съюз, а тапите продължаваха 18 часа по някои граници.

Европейската комисия прикани страните членки да одобряват ограничения, с цел да подсигуряват свободния поток на товари по " зелени коридори ", а прекосяването през границите да трае не повече от 15 минути.

Норберт Линс, ръководител на земеделската комисия в Европейския парламент, сподели, че " зелените коридори " би трябвало да се ползват и за значими доставки като фуражи, торве и артикули за отбрана на растенията. Той също така прикани Европейската комисия и страните членки да намерят способи да разрешат някакъв тип презгранично придвижване на сезонни служащи по време на интервала за събиране на реколтата, даже и в случай че рестриктивните мерки за пътешестване не престават да се ползват.

Европейските търговски на храна наблюдават обстановката деликатно.

Говорител на немската верига супермаркети Aldi Nord сподели, че в страната доставките на плодове и зеленчуци са сигурни и веригите за доставки действат. " Въпреки това следим настоящето развиване и вършим нови оценки на обстановката от ден за ден ".

Говорител на английската комерсиална верига Tesco сподели, че не може да разяснява съответно за плодовете и зеленчуците, само че като цяло има растеж в търсенето и вследствие на това някои лавици са били опразнени. " Бихме желали да помолим нашите клиенти да купуват единствено това, от което се нуждаят, с цел да има задоволително за всички ", добави тя в изказване.

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1124)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР