Прескъпо плащат жителите на столицата за паркомясто на лек автомобил

...
Прескъпо плащат жителите на столицата за паркомясто на лек автомобил
Коментари Харесай

В Атина се оляха, вижте колко струва едно паркинг място

Прескъпо заплащат жителите на столицата за паркомясто на лек автомобил в центъра на Атина. Месечният наем за едно място в закрит паркинг в сърцето на столицата коства в множеството случаи над 300 евро, колкото е и приблизителния месечен наем за една гарсониера. Според изследване Атина, в която се движат към 2,8 милиона леки коли е един от най-скъпите региони на планетата, написа " Български вести ".

Гръцката столица е на 32 място в света и на 18 място всред 50 европейски градове като месечния наем за парко място възлиза на 292,33 $ или към 212 евро. Тази сума е междинна стойност за наеми на паркинг. Показателни са случаите на компании за даване на паркинги в центъра на Атина, където месечния наем доближава 300-330 евро. Що се отнася до дневната цена за паркиране в центъра на Атина съгласно данните от изследването на компаниите за недвижими парцели, тя възлиза приблизително на към 19 евро и се отнася за закрит паркинг. Скъпо коства и паркирането на открити паркинги, като цената може да надвиши и 12 евро за първия час.

Регистрирани са наеми, които в редки случаи надвишават 450 евро. Става въпрос за паркинги в квартали като Колонаки или Кифися. От изследването за месечните наеми на паркинги на открити и закрити места става видно, че в множеството квартали наема за едно място за лек автомобил коства сред 80 и 150 евро месечно. Скъпо коства и закупуването на парко място. Голямото търсене и лимитираното предложение за покупката на паркоместа в Гърция усилиха продажната цена. Частни лица, които разполагат с паркоместа в жилищни кооперации или в подземни паркинги пускат разгласи с цени от към 40-50 хиляди евро. Но тези цени се отнасят до „ народни” квартали, а не за квартали като да вземем за пример Колонаки, където сумите за едно паркомясто са в порядъка на 100 000 евро.

Много строители строят двойни подземни паркинги, дават на всеки апартамент по едно място, а останалите продават като че ли става въпрос за най-хубавото филе на пазара. Фирмите за паркинги в центъра на Атина търсят по 13 евро за първия час (16 евро в случай че става въпрос за джип) и към 3 евро за всеки спомагателен час, в други случаи клиентът се задължава да заплати 12,50 евро за първия и 2,50 евро за идващите часове. На открит паркинг в Солун от 11 часа вечерта до 9 часа сутринта лидерът заплаща 32 евро, с цел да получи автомобила си. Има обаче и по-изгодни оферти: в под земята паркинг покрай региона на хотел „ Хилтън” цената е 6 евро за първия час и по 2 евро за идващите, като за през целия ден цената е 22 евро, а месечния наем е 220 евро.

Проблемите с цените на паркоместата се свързват директно с налагането на много солени общински такси от Организациите по локално самоуправление, както и с високите цени на парцелите изключително в центъра на града, настояват представители от сектора паркинги. Според господин Константинос Кириазис, основен шеф на Central Ρarking System (CΡS), компанията, която ръководи 12 паркинга в Гърция (около 12 000 места), общинските такси и налози, които би трябвало да заплащат компаниите, поддържащи паркинги, нямат възвращаемост, що се отнася до даването на услуги от страна на ОТА.

Някои компании имат намерение да понижат цените си в случай че клиентите се усилят, както настояват чиновниците. „ Ако страната надзираваше по-внимателно незаконното паркиране и клиентите ни бяха повече, щяхме да имаме опцията да понижим цените. И това е по този начин защото от контракта ни излиза наяве, че в случай че надхвърлим целевата изгода, която сме начертали в бизнес проекта си, сме длъжни да върнем обекта на държавата” споделя основния шеф на 6 частни паркинги Ρolis господин Бабис Исаяс.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР