Прешево. Служители на Сръбските разузнавателна служба (БИА) са открили скрито

...
Прешево. Служители на Сръбските разузнавателна служба (БИА) са открили скрито
Коментари Харесай

„Вечерне новости“ : Откриха скрито оръжие в къщата на бивш боец от албанската АОПМБ на 300 метра от база на сръбската армия

Прешево. Служители на Сръбските разследваща работа (БИА) са разкрили прикрито оръжие в село Печено, община Прешево, което е завещание от интервала на активността на албанската Армия за избавление на Прешево, Медведжа и Буяновац, само че продължава да е в положително положение, написа белградският всекидневник „ Вечерне новости “ .
Този боеприпас е прикрит единствено на 300 метра от базата на сръбската войска в Печене бърдо, тъй че се проверяват събитията и претекстовете, както и вероятността да е било замислено нахлуване против военния обект.
Според информацията на „ Новости “, в спонтанен скришен склад са открити две полуавтоматични пушки, една военна м48, една модифицирана, която употребява ловни боеприпаси и един Калашников.
Оръжията са принадлежали на някогашни бойци от времето на активността на АОПМБ от групата на Реджеп Алиу, прочут още като командант Реджа.
Това е вторият случай за последните 9 месеца, когато БИА открива нелегално оръжие в региона на Прешево.

Агенция „ Фокус “ напомня:

През 1992 година албанците в общината провеждат референдум, съгласно който общните Прешево, Буяновац и Медведжа би трябвало да се причислят към Косово. В интервала сред 1999 и 2001 година албанската паравоенна организация Армия за избавление на Прешево, Медведжа и Буяновац води дейности против югославските елементи, като задачата ѝ е присъединението на тези три общини към Косово. Дейността ѝ притегля по-малко вниманието на интернационалните медии след събитията в Република Македония през 2001.
В момента водачите на албанското население на Прешевската котловина, което е болшинство, в огромната си част се застъпват за присъединение към Косово. Тези територии сега се разискват във допустима замяна на територии сред Прищина и Белград при вероятно прекосяване на 4 общини в Северно Косово към Сърбия.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР