Пресата в северномакедонския град Велеш реагира с емоционален текст за

...
Пресата в северномакедонския град Велеш реагира с емоционален текст за
Коментари Харесай

Македонският “Трибуна“: Велешани и гостите на града ще помнят дълго постановката „Одисей”

Пресата в северномакедонския град Велеш реагира с прочувствен текст за гостуването на Пловдивския трагичен спектакъл на фестивала „ Стоби ”. Трупата показа едно от знаковите си представления – „ Одисей ”. Ето какво написа изданието Tribuna  в специфичен материал, отдаден на гостуването на българските актьори:
Прочетете още
„ Актьорите от Драматичен театър-Пловдив нощес във Велешкия спектакъл „ Йордан Хаджиконстантинов-Джинот ”  представиха пиесата " Одисей " по Омир.  Пълната зала се изправи на крайници с бурни овации след прелестното им осъществяване. Велешани и гостите на града ще помнят дълго постановката „ Одисей ” освен с майсторската игра на актьорите и актрисите, само че и с фантастичните образни резултати, музика и хореография.

Гостуването на театъра от Пловдив във Велес е част от програмата на XIX Международен фестивал на античната драма „ Стоби ”.

Спектакълът „ Одисей “ е роман за пътя на индивида към себе си, против себе си, оттатък себе си, който под режисурата на Диана Добрева органично вплита драматургичния текст на Александър Секулов, в който са употребявани стихове от Кавафис, Сеферис и Иван Методиев, сценографията и костюмите на Мира Каланова, хореографията на Деян Георгиев, дизайн-визуализациите на Петко Танчев, музиката на Петя Диманова,

По-нататък ви демонстрираме изложба от самото събитие и видео с дългите овации, които актьорите и основателите на този прелестен театър заслужаваха. ”

Александър Секулов, чиито гений стои зад драматургичния текст, също разказа прекарването на трупата и благодари на всички съучастници в пътуването:

„ Още не съм свалил обущата и бързам да напиша тези думи на дълбока, откровена признателност и удивление от хората във Велешкия трагичен спектакъл – за гостоприемството, за разбирането, за другарството, за приемането. Срещнахме и открихме нови другари, с които живота става по-уютно място. Директорът на театъра и куратор на фестивала Сашо Димоски, целия български културно-информационен център в Скопие, дипломат Ангелов, сърцатата и неуморима Антония Велева, както и всички сътрудници от всички театри в Северна Македония, които пристигнаха, съпреживяха, проучиха, ръкопляскаха, споделиха, радваха се. Пътешествие на сърцето бе това за целия многочислен екипаж на спектакъла „ Одисей “ – театрални служащи, гардеробиери, осветители, спектакъл майстори, гримьори, реквизитори, озвучители, отговорници за театралната машинизация, помощник-режисьори, уредници, както и на всички, всички артисти, които пътуваха денем и нощта, с цел да са на линия, на целия креативен екип, които постоянно обираме на напред във времето аплодисментите, само че и за момент не забравяме, че зад нас има цяла войска от прелестни, сърцати хора. ”
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР