Преработвателите на слънчоглед не са съгласни със забраната за внос

...
Преработвателите на слънчоглед не са съгласни със забраната за внос
Коментари Харесай

Преработвателите на слънчоглед не са съгласни със забраната за внос от Украйна

Преработвателите на слънчоглед не са съгласни със възбраната за импорт от Украйна. Такава позиция изрази пред Дарик радио ръководителят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти Яни Янев. Според него за създалата се обстановка със залежите на зърно по складовете, виновност имат зърнопроизводителите, тъй като не са употребявали пазарите, които са им се предоставяли преди този момент. Янев изрази терзание, че може да се стигне до блокиране на произвеждане поради възбраната за импорт от Украйна в композиция с това, че българските зърнопроизводители може да решат да не продават на сегашните пазарни цени. Той въпреки всичко успокои, че в идващите месеци не се чака повишаване на олиото на дребно в случай че не се покачат индустриалните разноски. Но даже да се случи, то това би се отразило по-късно, посочи Яни Янев.

Преработвателите не са срещу настояването на земеделските производители за обезщетения, в случай че се постанова да продават под себестойност, разяснява за Дарик радио ръководителят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти Яни Янев.

Преработвателите обаче са срещу въвеждането на възбраната за импорт на слънчоглед от Украйна.

Според него без значение дали слънчогледът от Украйна ще влезе в България, то той ще бъде осъществен на интернационалния пазар. По думите му производството на олио у нас е към 2 млн. тона, а към 250000 тона са нужни за облекчаване на потреблението ни за година.

Преработвателите са провели среща с министъра на земеделието, на която са се обединили да изкупуват най-вече български слънчоглед, само че единствено при изискване, че цените не са по-високи от пазарните.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР