Препятствията, които не позволяват на японската парична единица да поскъпне

...
Препятствията, които не позволяват на японската парична единица да поскъпне
Коментари Харесай

Йената преодолява бариери

Препятствията, които не разрешават на японската парична единица да нарастне до 100 йени за един щ. $, в последно време се разрушават. Ескалацията на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай оказа помощ на азиатското избавително леговище да пробие равнището на опозиция от 110 йени за $ в средата на май. Следващата техническа преграда - 108.50 йени за един $ падна в края на предишния месец след опасността на щатския президент Доналд Тръмп, че ще обмитява с 5% мексиканския импорт в родината си. Сега на дневен ред е "кота 105 ", която наподобява много неустойчива на фона на засилващото се напрежение сред Вашингтон и Пекин, за което вложителите чакат решение по време на срещата сред Тръмп и сътрудника му Си Дзинпин на съвещанието на Г-20 на 28 и 29 юни в Осака.

Новият катализатор, който може да тласне курса на японската към щатската валута до 105 йени за $ е обвързваният с Иран геополитически риск. И в случай че се случи най-кошмарният сюжет - война сред Техеран и Вашингтон, зелените пари ще отслабнат още.

Фондовете, работещи със заемен капитал, минаха през юни на дълги позиции в йени, което се случва за първи път през тази година, откакто комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай ускори търсенето на сигурни активи. Същевременно, американският $ продължи да поевтинява откакто Федералният запас планува опция за намаляване на лихвите, а търговците вкараха в цените най-малко три лихвени редукции за общо 0.75% до края на 2019-а, първата от която - още през юли. В резултат, йената се ускори до 106.78 за един щ. $ на 25 юни, само че в късния следобяд на 27 юни се търгуваше наоколо до 108 йени за един щ. $.

Ако въпреки всичко японската валута успее да нарастне до 105 йени за $, идващото техническо противодействие ще е 104.87 йени за $ - оптималната стойност, достигната по време на внезапния скок на валутата при започване на януари. А по-късно е психическото равнище от 103 йени за $. Преодоляването му ще зависи от възможното намаляване на лихвите на Федералния запас, счита Тохру Сасаки - началник на звеното за пазарни разбори на "Джей Пи Моргън Чейз " в Токио.

Йената по предписание следва лихвения диференциал сред щатските ДЦК и японските държавни бумаги като се ускорява при стесняването му. Нарасналите упования, че щатската централна банка ще ореже лихвите, провокираха спад на спомагателната рентабилност на десетгодишните американски облигации по отношение на сходните по срочност японски държавни бумаги с съвсем 1% от максимума им през ноември 2018-а. За да забележим растеж на японската парична единица до 100 йени за един $, доходността на щатските ДЦК ще би трябвало да продължи да понижава, а "Бенк ъф Джъпен " ще би трябвало да намали още лихвите - до минус 0.2% годишно, разяснява Сасаки. Той счита, че доходността на десетгодишния американски държавен дълг би трябвало да е към 1%, с цел да може обменният курс на $ към йената да "докосне " 100 йени за един $.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР