Препотвърждаваме стратегическото партньорство между България и САЩ. Двете страни споделят

...
Препотвърждаваме стратегическото партньорство между България и САЩ. Двете страни споделят
Коментари Харесай

Борисов препотвърди пред Помпейо стратегическото партньорство във САЩ

Препотвърждаваме стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати. Двете страни споделят общи полезности и ползи и имат ангажимент към опазването на мира и интернационалния ред. Сътрудничеството със Съединени американски щати заема значимо място във външната политика на страната ни както в двустранен, по този начин и в многостранен проект. Това съобщи българският министър-председател Бойко Борисов по време на среща с държавния секретар на Съединени американски щати Марк Помпейо в Ню Йорк.
 Борисов се похвали за напредъка за Западните Балкани и на генералния секретар на Организация на обединените нации  Борисов пред Организация на обединените нации: България може да служи за образец в битката с опиатите
Премиерът Борисов акцентира, че Съединени американски щати и България имат открити отлични връзки в региона на сигурността и защитата както в двустранен проект, по този начин и в границите на НАТО.

„ България прави оценка непрекъснатата поддръжка, която държавното управление на Съединени американски щати оказва за модернизирането на българските въоръжени сили и постигането на по-голяма оперативна съгласуемост. Убеден съм, че засилените взаимни учения и тренировки, които се организират на територията на взаимните българо-американски уреди, способстват извънредно доста за повишение на оперативната съгласуемост на българските въоръжени сили с тази на въоръжените сили на останалите страни-членки на НАТО “, сподели още Бойко Борисов.

В тази връзка българският министър председател оцени високо решителните дейности, подхванати от страна на Съединени американски щати посредством Инициативата за гарантиране на сигурността на европейските съдружници (ERI) и интервенцията „ Атлантическа увереност “.

По време на разговора Борисов уточни, че потвърждавайки поетите задължения в границите на НАТО, при започване на година държавното управление утвърди народен проект за последователно повишение на разноските за защита до 2 % от Брутният вътрешен продукт до 2024 година „ Подготвени са обновени планове за капиталов разход за нови бойни бронирани машини за Сухопътни войски, нов вид военен аероплан за Военновъздушните сили и два многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили “, добави още министър председателят Борисов.

Борисов и Помпейо бяха единомислещи, че взаимоотношението сред българските и американските правоохранителни органи е поредно и на практика насочено. В диалога беше маркирано, че службите на двете страни си сътрудничат дейно в битката против проведената престъпност, тероризма, трафика на хора и опиати, киберсигурността, корупцията и други

По време на срещата беше изтъкнато и задълбоченото двустранно търговско-икономическо съдействие. Борисов означи, че привличането на американски вложения е измежду главните цели в напъните на българското държавно управление, като подчертава върху секторите осведомителни технологии, машиностроене, електротехника и електроника. В диалога българският министър председател съобщи, че поддържането на финансова дисциплинираност, удобен данъчен климат, квалифицираната работна ръка и използването на нужните законодателни ограничения вършат страната ни все по-желано място за бизнес и вложения.

В рамките на срещата българският министър-председател срещна американския държавен секретар с хода на построяването на междусистемните газови връзки с Гърция, Сърбия и Турция, както и с модернизацията и разширението на съществуващата газопреносна мрежа у нас. Борисов акцентира и увеличението на потенциала на газовото вместилище в Чирен, както и процесите по търсенето и изследването на природен газ в българската акватория на Черно море.

„ България и Съединени американски щати имат благоприятни условия да разширят в допълнение дейното си партньорство в региона на енергетиката както на институционално, по този начин и на фирмено равнище. Страната ни би оценила високо поддръжката на Съединени американски щати за реализацията на газовия разпределителен център на територията на България, който би разширил енергийната диверсификация на България и би оказал помощ за построяването на конкурентен и либерализиран газов пазар в Европа ”, уточни министър председателят Борисов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР