Препоръките в Евродокладите създадоха повече рискове, отколкото напредък.Ако от ЕК

...
Препоръките в Евродокладите създадоха повече рискове, отколкото напредък.Ако от ЕК
Коментари Харесай

Отворено общество: Препоръките в Евродокладите не доведоха до напредък

Препоръките в Евродокладите сътвориха повече опасности, в сравнение с прогрес.

Ако от Европейска комисия предложат да отпадане мониторинга върху правосъдната ни система, то това няма да е поради сполучливата битка на страната ни с корупцията и с проведената престъпност, а поради промени в подтекста.

Това съобщи пред БНР Иванка Иванова от правната стратегия на Институт " Отворено общество " във връзка идното оповестяване от Европейската комисия (ЕК) на отчетите по механизма за съдействие и инспекция за България и Румъния.

" Препоръките, заложени в механизма за съдействие и инспекция, и тяхното осъществяване от страна на българските управляващи сътвориха повече предпоставки за опасности пред върховенството на правото в България, в сравнение с да доведат до сериозен прогрес ", сподели Иванова.

Според нея Европейската комисия няма смисъл да поддържа механизъм за наблюдаване на върховенството на правото единствено за България и за Румъния.

По думите на Иванова при мониторинга са подчертани смислите на съществени полезности, каквато е независимостта на съда. Според нея общото влияние на евродокладите е позитивно върху правосъдната система.

По думите й когато през 2006 година бяха заложени индикаторите в механизма, те бяха по този начин структурирани, че не можеха да отчетат следващи провокации и пред независимостта на съда, и пред отбраната на главните права на индивида.

В механизма няма индикатор за положението на правата на индивида и това разреши на държавното управление да ползва в битката с корупцията и с проведената престъпност ограничения, които вредят на правата на индивида и поради които получаваме и ще получаваме неоправдателни решения на Съда по правата на индивида. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР