„Препоръките на Европейската комисия нямат правно обвързващ характер, но въвеждат

...
„Препоръките на Европейската комисия нямат правно обвързващ характер, но въвеждат
Коментари Харесай

Петър Витанов: Към координирани правила за възстановяване на туризма в ЕС


„ Препоръките на Европейската комисия нямат правно обвързващ темперамент, само че вкарват редица правила за безвредно възобновяване на туристическата услуга. Европейците ще създадат 400 милиона туристически пътувания и ще похарчат към 200 милиарда евро през късното лято. И от нас зависи дали ще можем да се включим в този туристически сезон. Смятам, че това, което оферират министрите Ангелкова и Ананиев – единствено по институционален, административен и забранителен път да се насочат български туристи към българското Черноморие, е идея, обречена на крах “.

Това съобщи ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал Петър Витанов в предаването „ Преди всички “ на БНР. Той дефинира като дискриминационна концепцията българските жители, връщащи се от отмора в чужбина, да бъдат поставяни под 14 –дневна карантина, която обаче да не важи за идващите у нас задгранични туристи.

Според Витанов, България е закъсняла с предприемането на ограничения за възобновяване на сектора и мъчно ще отговори на условията на Европейски Съюз. Принципите, на които се залага възобновяване на туристическата услуга, са свързани с информация за епидемиологичната конюнктура и равнищата на заболяемост в страните от Европа, потенциала на здравната система /наличието на задоволително болнични кревати, които да поемат възможна нова вълна на вируса, опцията за следене на контактни лица, както и потенциала за тестване за Covid-19/. Тези данни ще бъдат въвеждани в интерактивна карта, въз основата на която жителите да избират къде да почиват, преценявайки равнищата на риск.

„ Опасявам се, че надали бихме могли да спазим част от тези правила, тъй като България да вземем за пример ена последно място по тестване на популацията. Подобни туристически тактики се преглеждат от първия ден в страните от Европа, а ние сякаш отново останахме след събитията и представихме нашата едвам последната седмица. И най-прекрасните ограничения да бяха, те към този момент са доста закъснели. Колко време ще е належащо на пазара и на бизнеса, до момента в който се приспособяват? Докато това стане, сезонът ще свърши “, сподели още Витанов.

Според него, една от главните компликации на европейско равнище е неналичието на координирани правила за всички страни. „ Това, което смятам, че би трябвало да се направи, еобщоевропейски проект за по-координирано и бързо взимане на решения, за по-бързо отпадане на част от рестриктивните ограничения по отношение на свободата на напредване. Защото в известна степен във връзка с стоките възстановихменормалното действие, само че при свободата на придвижване на хора към момента имаме сериозен проблем. Бихме желали да забележим по-цялостно отваряне на границите, с цел да не се основават и обстановки като тези от предходната седмица със сезонните служащи от България “, добави той.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР