Препоръката на министерството на образованието да се използва приложение на

Препоръката на министерството на образованието да се използва приложение на ...

Препоръка на МОН внася допълнителни трудности в онлайн обучението.

Препоръката на министерството на образованието да се използва приложение на Microsoft внесе допълнително напрежение в онлайн обучението, което се наложи във връзка с разпространението на коронавируса. За това алармират родители и учители на учениците до 14 години. 
"Обръщаме внимание, че в бъдеще чрез създадените профили на учителите и учениците в домейна на МОН edu.mon.bg ще се осигурява всяка интеграция с информационните системи на Министерството. Ето защо препоръчваме създадените акаунти на учениците и учителите да им бъдат предоставени в разумен срок. Важно е да отбележим, че самите профили са в МОН, а не в Майкрософт (Microsoft). Министерството на образованието и науката осигури интеграция на тези профили и безплатна поддръжка за платформата "Майкрософт Тиймс", като ползването ѝ не е задължително в този момент, а възможност" гласи препоръката на МОН.
През последните две седмици учителите тестваха много приложения и начини да осъществят онлайн обучението на учениците. Някои от тях вече се спряха на работещи решения като Zoom например. Беше необходимо време всички да се пригодят към промените и точно, когато това се случи новата препоръка стартира процеса отначало. 
Приложението на Microsoft е много по-вреемко и трудоемко, освен това не всички семейства разполагат с необходимата техника. Това се отнася най-вече до тези, които имат повече от един ученик.  Така вместо да се продължи процеса на обучение, сега се губи време за прозвъняване на всеки родител, но това не е гаранция, че той ще се справи с приложението.
Някои от учителите се надяват, че препоръката от МОН няма да придобие задължителен характер, тъй като точно сега няма нужда от подобно усложняване на ситуацията. Това се случва в момент, когато започва преподаването на новия материал.
Припомняме, че на 25 март стана ясно, че дистанционното обучение ще продължи до 13 април. До момента българските учители се справят чудесно с приспособяването на учебния материал. Те работят денонощно, за да пригодят програмата, държат връзка със своите ученици и техните родители и успяват да вдъхнат кураж на семействата. 
9 от 10 ученици имат достъп до дистанционно обучение, засега няма отлагане на матури

Източник: actualno.com