Препоръчителен дневен прием на не повече от една напитка“ -

...
Препоръчителен дневен прием на не повече от една напитка“ -
Коментари Харесай

Какво се случва с тялото ви, ако пиете няколко кутии енергийни напитки дневно?

„ Препоръчителен дневен банкет на не повече от една напитка “ - евентуално сте забелязали това предизвестие върху опаковката на обичаната ви енергийна напитка.

Със сигурност ще ви е забавно да научите какви последствия за здравето чакат потребителите, които подценяват тази рекомендация.

Енергийните питиета надалеч не са най-здравословното нещо на света, само че не са чак толкоз неприятни, колкото си мислят някои хора. Но несъразмерната им консумация може да докара до съществени здравословни проблеми.

1. Увеличава се рискът от сърдечни болести

Във всяка енергийна напитка се съдържа почти 160 мг кофеин, което значи, че две или три кутии дневно ни набират от 300 до 500 мг от ободряващото вещество. Толерантността на човек към кофеин може да варира по редица аргументи, само че се счита, че оптималната дневна стойност за възрастен е 400 мг (три или четири чаши кафе).

Кофеинът е стимулант, който усилва сърдечната активност. Няколко чаши кафе или една енергийна напитка понякога, няма да навредят на тялото, само че ежедневният несъразмерен банкет на кофеин е обвързван с кардиомиопатия, при която сърдечният мускул отслабва и не може да изпомпва кръвта.

2. Повишава се кръвното налягане

Енергийните питиета също покачват кръвното налягане, което може да повлияе на сърдечните ритми и да докара до сърдечна непълнота. Неотдавнашен медицински отчет, оповестен в BMJ Case Reports, разказва случай, при който млад мъж е признат в интензивно поделение с остра сърдечна непълнота. Пациентът оповестява, че приблизително е пил четири кутии енергийна питиета на ден в продължение на две години.

През 2017 година 16-годишен младеж умря от предозиране на кофеин след консумация на сода, кафе и енергийна напитка.

Установено е, че кофеинът предизвиква сърдечни аритмии. Но в случая не става въпрос единствено за вредите от него.

3. Увеличава се рискът от увреждане на черния дроб

Някои енергийни питиета съдържат витамини от група В. Предозирането с тях може да аргументи кожни проблеми, проблеми с черния дроб, замъглено зрение и увреждане на нервите.

4. Увеличава се рискът от кариес и диабет

Освен това съвсем всички енергийни питиета съдържат голямо количество захар - от 50 до 60 грама в една кутия.

Световната здравна организация (СЗО) предлага да се употребяват не повече от 50 грама захар дневно. Прекомерната и постоянна консумация на подсладители може да аргументи зъбни проблеми, в това число кариес, както и да усили рискът от затлъстяване и диабет вид 2.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР