Преполовихме година, която бе доста турбулентна и за стартъпите, и

...
Преполовихме година, която бе доста турбулентна и за стартъпите, и
Коментари Харесай

Българските стартъпи получиха над €21 милиона финансиране през 2020 година

Преполовихме година, която бе много турбулентна и за стартъпите, и за вложителите. И въпреки всичко, макар пандемията и двата месеца, в които бе оповестено изключително състояние, покупко-продажбите на стартъп сцената в България не стопират и най-малко 16 български компании съумяха да наберат над €21 милиона, написа Trending Topics.

Проучване на Activize демонстрира, че Румъния, въпреки и по-голяма и малко по-богата от България, регистрира същите средства, като там те са разпределени сред повече компании - 30. И до момента в който и стартъп сцената и в двете страни се развива добре, разликата със Съединени американски щати е повече от забележима. От февруари две компании, съосновани от българи, само че с централи в чужбина - Hyperscience и Leanplum - набраха €77 милиона.

Кои български стартъп компании съумяха да получат финансиране за концепциите си?

Nasekomo : компанията основава ферми за развъждане на специфичен тип мухи, които, хранейки се с огранични боклуци, ги преработват в протеини. Ларвите да се употребяват за произвеждане на храни за животни. Българските компании за венчър капитал Morningside Hill и New Vision 3 участваха в рунда финансиране с общо €1,5 млн.

Payhawk : Компанията записва един от най-големите рундове в Югоизтчона Европа. Стартъпът за ръководство на разноските набра €3 милиона от вложители, водени от немската Earlybird. Компанията ще стъпи в Германия.

Paynetics : сдружението за електронни пари набра €2,45 млн. в рунд, воден от БАКБ и New Vision 3.

Colibra : тъкмо преди срутва в авиоиндустрията Colibra, която дава обезщетения при забавени полети, набра €2 млн. от американската Astrerion Capital, която се причисли към Eleven Ventures.

Bizportal : В началото на юли BizPortal, стартъп за корпоративни данни и обществени търгове, набра €1,7 млн.

Phyre : българският мобилен портфейл phyre набра €1,55 млн.

EnduroSat : компанията зад първия български спътник затвори два рунда на обща стойност най-малко €1,33 млн. В тях участваха Neo Ventures и немския фонд Freigeist Capital.

Phos : компанията, която трансформира мобилния телефон в POS терминал, набра €1,2 млн.

eBag : достигайки оценка от над €10 млн., е-търговецът eBag получи инвестиция от €500 хиляди от най-големия интернет търговец в Чехия. Българската компания може да получи и още €500 хиляди, съгласно изискванията на договорката.

Healee : стартъпът за телемедицина набра €800 хиляди от Eleven Ventures и HR Capital, с цел да разшири активност в чужбина.

CloudCart : стартъпът в региона на е-търговията получи €640 хиляди при започване на юни. Три седмици по-късно компанията разгласи и договорка със " Спортал Медия Груп ".

A4Everyone : през февруари компанията, която желае да направи решенията за разбор на данни налични и за дребните и междинни предприятия, получи €660 хиляди от Eleven Ventures и Impetus Capital.

Eljoy : компанията за електрически колела набра €630 хиляди от Владимир Давчев (който продаде бизнеса си на Takeaway.com), Eleven Ventures, Светозар Георгиев и Тодор Брешков.

Ondo : компанията сътвори система, която разрешава на земеделците елементарно да наблюдават и управляват засажденията си в действително време, като това понижава и разноските за вода, сила и фертилизация. През април тя получи €330 хиляди

Promoto : платформата свързва дребни търговци с производители и дистрибутори на бързооборотни артикули. Тя получи €225 хиляди от Impetus Capital.

Lam`on : Компанията основава биоразградимо фолио, което може да се употребява за отпечатване на фотоси и книги. Тя получи €150 хиляди от Саша Безуханова и Светозар Георгиев, съосновател на Telerik и Campus X.`
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР