Преподобният Прохор Пшински по произход бил българин от благочестиви родители

...
Преподобният Прохор Пшински по произход бил българин от благочестиви родители
Коментари Харесай

Св. преподобни Прохор Пшински

Преподобният Прохор Пшински по генезис бил българин от благочестиви родители из региона Овче поле в Северна Македония. Той бил подарен от Бога на бездетните родители поради техните молебствия и всмукал дружно с млякото на майка си и нейното високо благочестие.

Когато възмъжал, родителите му упорствали да го оженят. Но той чул един път в храма думите на Спасителя: " Който обича татко или майка повече от Мене, не е заслужен за Мене ", (Мат. 10:37) оставил всичко и скрито се уединил в пустинната планина над река Пчиня, покрай настоящия град Враня в Югославия. В една пещера, в която извирала вода, той претърпял 32 години.

Веднъж уплашена сърна прибягала при него, подгонена от някакъв ловджия, който скоро се появил. Преподобният при първа среща нарекъл ловеца по име и му предсказал, че скоро ще стане византийски император.

В това време България се намирала под византийско иго (1018 – 1186 г.). И фактически, след някое време този човек се възцарил под името Роман Диоген (1067-1071 г.). Удивен от осъществяването на това предсказване, той разкрил нетленните мощи на към този момент починалия Прохор Пшински и на мястото на неговото подвижничество построил огромен храм на името на светеца. Там били положени неговите свети мощи и се събрало монашеско приятелство. Този манастир съществува и до момента.

Преподобният Прохор Пшински умрял на 14 септември, само че заради великия празник Въздвижение на светия кръст празнуването на паметта му е пренесено на 15 януари. В неговия манастир честват паметта му на 19 септември.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР