Преподобни Сисой се родил в Египет. Бил ученик на св.

...
Преподобни Сисой се родил в Египет. Бил ученик на св.
Коментари Харесай

Св. преподобни Сисой Велики

Преподобни Сисой се родил в Египет. Бил възпитаник на св. Антоний Велики, който го въвел в непоколебим отшелнически живот. След гибелта на своя преподавател преподобни Сисой се поселил да живее в една пустинна планина, наречена Антониева, тъй като на нея по-рано се подвизавал самичък св. Антоний. След непрестанни постнически подвизи и молитвени бдения Сисой стигнал до такова духовно съвършенство, че станал простодушен като дете.
Затова Бог го надарил с плодородна мощ да изцерява заболели, да изгонва нечисти духове и да възкресява мъртви. Цели 60 години преподобни Сисой се подвизавал в пустинята. При него идвали за съвет монаси и миряни от далечни места. За тях той бил извор на жива мъдрост. Преди гибелта лицето му засияло като слънце. Монасите стоели към него и се чудели на това събитие. А когато старецът умрял, цялата килия се изпълнила с чудно благовоние. Св. Сисой умрял в дълбока напреднала възраст през 429 година.
© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР