Преподобни Герасим, родом от Ливия, от млади години се посветил

...
Преподобни Герасим, родом от Ливия, от млади години се посветил
Коментари Харесай

Св. преподобни Герасим Йордански

Преподобни Герасим, родом от Ливия, от младини се посветил на служение Богу и като оставил света, се отдръпнал в Тиваидската пустиня. След като проживял там доста години, той посетил Йерусалим и най-сетне се заселил покрай р. Йордан. Около него се събрали доста подвижници и по подобен метод се основала огромна обител.

В това време (V век) Евтихиевата разкол смущавала Църквата. Мнозина отхвърляли определението на Халкидонския събор (451 г.) и се присъединявали към лъжеучението.

За разпространяването на ереста мощно съдействувал един духовник, човек интелигентен и остроумен, на име Теодосий. Като пристигнал в Йерусалим, той обърнал към лъжеучението кралица Евдокия, брачна половинка на Теодосий Млади, и посредством своите хитрини възбудил цялото духовенство срещу йерусалимския патриарх Ювеналий, който бил свален, и хитрият Теодосий заел неговото място.

Неговото пакостно сладкодумство увлякло за известно време и Герасима. Но Герасим не останал дълго време в това подвеждане, тъй като откровено обичал истината и ревниво я търсел. Той се обърнал за съвет към преподобни Евтимий Велики и поученията на тоя свят мъж благотворно подействували на Герасима. Той отхвърлил ереста и, каейки се за краткотрайното си подвеждане, почнал да служи Богу с още по-голямо старание.

Герасим открил в своята обител най-строг метод на живот и самичък давал на братята образец на напълно безкористие и строга умереност. Пет дни през седмицата братята прекарвали в уединение, всеки в своята килия, отдадени на труд и молитва и не вкусвали нищо, с изключение на малко самун, фурми и вода.

В събота всички се събирали в черква за отслужване на божествена литургия и за причащаване със светите Тайни; по-късно обядвали на обща софра. В неделя след литургията всеки отново се прибирал в своята килия, като взимал със себе си храна за всичкото време и финикови клонки – да плете кошници. С продажбата на тия кошници се издържал манастирът. Но сами братята нямали никаква благосъстоятелност, с изключение на една дреха, черга, на коята спели, и дамаджана за вода.

През светата Четиридесетница преподобни Герасим нормално оставял манастира, с цел да може в уединение изцяло да се съобщи на нравствен живот. Той се оттеглял в пустинята единствено с един възпитаник.

Веднъж, когато прекарвал в пустинята, отлично привидение му възвестило за гибелта на преподобни Евтимий. Той видял хорове ангели, които носели в небесата душата на светия дъртак, и побързал да отиде в манастира на св. Евтимий, с цел да присъствува на неговото заравяне.

Разказват, че св. Герасим със своята светост привличал към себе си в пустинята и дивите зверове. Веднъж срещнал ранен лъв, превързал му раната и от този момент на всички места лъвът вървял след него и му служил като домашно животно. А когато преподобният починал, лъвът дълго време тъгувал и най-сетне починал на гроба му.

Преподобни Герасим умрял в дълбока напреднала възраст в 475 година.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР