Преподобни Георги още от малък възлюбил Христа и приел монашеско

...
Преподобни Георги още от малък възлюбил Христа и приел монашеско
Коментари Харесай

Св. преподобни Георги Митилински

Преподобни Георги още от дребен възлюбил Христа и приел монашеско пострижение. Водел преклонен и благодетелен живот. През време на гонението против феновете на светите икони, подхванато от император Лъв ІІІ Исаврянин (717-741 г.), той се показал като хладнокръвен бранител на иконопочитанието.

По-късно, през времето на император Константин Порфирородни (780-802 г.), когато гонението било прекъснато, той бил възведен в архиерейски ранг и станал митрополит в гр. Митилин на о-в Лесбос.

Когато на императорския трон се възкачил Лъв Армянин, преподобни Георги бил към този момент прекомерно остарял. Лъв възобновил гонението против феновете на светите икони с още по-голяма мощ. През 815 година той свикал в Цариград доста епископи и ги убеждавал да одобряват иконоборческата разкол. Повикан бил и преподобния Митилински свещеник Георги. Той се показал като самоуверен войник Христов и пред всички изобличил императора и патриарха – иконоборец за техните разколнически заблуждения.

Като не се засрамил от побелелите коси и дълбоката напреднала възраст на светителя, Лъв Армянин заповядал да го изпратят на изгнание в Херсон, където светият дъртак умрял в заточение. Той предпочел да пожертва краткотрайния живот на земята, само че да остане правилен изповедник на православната религия и да получи безконечен благословен живот.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР