Преподобна Филотея се родила във византийския гр. Поливот (южна Тракия).

...
Преподобна Филотея се родила във византийския гр. Поливот (южна Тракия).
Коментари Харесай

Св. преподобна Филотея Търновска

Преподобна Филотея се родила във византийския гр. Поливот (южна Тракия). Тя била плод на продължителните молебствия на своите бездетни родители. Получила положително за тогавашното време обучение и достигнала към този момент пълноправие, тя била омъжена срещу волята си, само че съумяла да склони мъжа си да живеят целомъдрено. Подир известно време мъжът й починал. Тогава тя се заселила на острова измежду близкото езеро, където си построила килия и се подвизавала сама в пост, непрестанна молитва, всенощни бдения, сълзи и мълчание.
За тази й ревнивост и обич Бог й дарувал благодатта на чудотворната молитва и мъдростта да поучава. При нея дохождали духовни лица и доста народ да чуят нейните благочестиви препоръки и да получат излекуване по нейните молебствия.
От несъразмерното самоограничение тя напълно отслабнала, предвидела своята гибел и се преставила на 7 декември (годината на гибелта и векът на живота й са неизвестни). Светите й мощи се оказали нетленни и правили голям брой чудеса.
В началото на ХIII век те били тържествено пренесени от Поливот в Търново през времето на българския цар Калоян. Тук те останали към 200 години. След рухването на България под османско робство (1393 г.) ги взели сърбите, а от сърбите - румъните. Сега те се намират в гр. Арджеш.
Житието на преп. Филотея, което е непокътнато до момента, е формирано от св. Евтимий, патриарх Търновски (вж. по-долу, бел.ред.). Пренасянето на мощите й от Търново във Видин описал съвременникът на Патриарх Евтимий, видинският митрополит Йоасаф.
© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР