Преподавателят по политически науки в университета Билги Илтер Туран коментира

...
Преподавателят по политически науки в университета Билги Илтер Туран коментира
Коментари Харесай

Илтер Туран: Все още има определени противоречия в отношенията между Турция и Русия

Преподавателят по политически науки в университета " Билги " Илтер Туран разяснява в изявление за предаването " Събота 150 " връзките на Турция с Русия и Съединени американски щати.

Как оценявате руско-турските връзки в светлината на последната аудиенция на Ердоган в Русия? Знаем, че измежду обсъжданите тематики бяха обстановката в Сирия и съдействието в политическата и военната сфера сред двете страни.

Отношенията сред Турция и Русия са всеобхватни. Анкара е един от значимите стопански сътрудници на Москва, най-много в областта на строителството. За Турция са значими съветският нефт и газ и несъмнено туристите. Турското предпочитание да закупи съветските ракети С-400 породи неодобрение у западните ни съдружници. Изглежда, че е мъчно да се реализира цялостно единодушие сред Анкара и Москва по част от сирийската политика на Русия, тъй като и руснаците и американците признават в по-голяма степен Силите за национална отбрана, до момента в който Турция не желае те да вземат участие в интернационалните договаряния. Това е въпрос, по който имаме разлики с Русия. Последното посещаване даде опция на двамата водачи да потвърдят уговорката си към съществуващите планове и към посоката на развиване на двустранните връзки, които остават положителни, развиват се, само че към момента същуствуват избрани несъгласия.

Как се развиват енергийните планове сред Анкара и Москва?

Строителството на втората тръба от газопровода „ Турски поток “ напредва. Може би планът ненапълно е занимателен, поради неналичието на средства от съветска страна, само че все пак, въпреки и постепенно, той продължава да се осъществя. Заедно с това Турция работи по още няколко плана. Сред тях е и този за създаване на Трансанадолскиа водопровод, който би трябвало да доставя азербайджански и отчасти казахстански газ, а отсега нататък и от Иран. Така се изправяме пред въпроса дали пък няма да има прекалено много газ? Отговорът е не, тъй като потреблението у нас нараства доста бързо и допускам, че самата Турция ще може да използва по-голямата част от импортирания газ.

Ще се върнат ли към нормалното си положение турско-американските връзки?

Намерението и на двете страни е за нормализиране на връзките. По време на визитата във Вашингтон на премиера Йълдъръм стана ясно, че има решителност за възстановяване на връзките сред Съединени американски щати и Турция. Все още обаче сякаш Турция се бои от двойнствеността на Америка във връзка с обстановката в Сирия. Това ме кара да мисля, че съществуващата несигурност в връзките сред Турция и Съединени американски щати ще продължи. Американският хайлайф желае да върви самичък. Когато казваш „ Америка преди всичко “ това значи, че не е наложително да обръщам доста внимание на терзанията и потребностите на съдружниците си. И това, несъмнено, е предизвикателство пред цялата система на ръководство на международния ред. Едно от основните трудности е, че американското управление чака другите да следват решенията му, без да го питат дали са съгласни и това е източник на напрежение. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР