Преподавателят по конституционно право и бивш съветник на президента Георги

...
Преподавателят по конституционно право и бивш съветник на президента Георги
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Аргументите на Радев за Гешев са политически, а не юридически. Създава впечатление, че действа под натиск

Преподавателят по конституционно право и някогашен консултант на президента Георги Първанов проф. Пламен Киров разяснява решението на Румен Радев за Иван Гешев.

" Държа да напомня на президента, че той не е цар и самодържец и властта му не е дадена от Бога, а от българския народ, който го избра директно. В демократичната страна и общество всяка институция следва да стимулира своите решения, тъй че президентът постъпи вярно като изложи някакви претекстове за решението си за Иван Гешев. По отношение на претекстовете - сътвори се усещането, че президентът работи според и под напън. Всъщност той беше свикан от неговия предходник Плевнелиев да стори тъкмо това, което направи. По същия метод подходи ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Може да е и съвпадане по време, през вчерашния ден президентът беше сезиран с мнението на Съюза на съдиите в българия, които също се опълчиха на избора на Гешев и помолиха президента да върне предлагането на Висшия правосъден съвет ", сподели Киров.

" Един от претекстовете му е, че няма различни кандидатури. Такова условие на процедурата няма - нито  Конституцията, нито законът изискват да има повече от една кандидатура. Следотвателно тук не виждам с какво е нарушен закона. Алтернативи би имало, в случай че президентът внесе предложение тези длъжности да се избират от народа, по този начин както се избира президентът. Президентът не изненадва никой с това си деяние, защото той постъпи по същия метод преди две години, когато също с официални претекстове той върна предлагането на Висшия събеден съвет за назнаачаване на ръководител на Върховния административен съд, единствено че тогава не го направи от тържествената зала на президентството, а от държавния ВИП на път за някакво посещаване. Аргументите му единствено по-скоро политически, а не юридичедски. Всъщност президентът подлага на критика изпълнителната власт в лицето на министъра на правораздаването, че не е предложил различна кандидатура ", разяснява още професорът.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши комент
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР