Преподавателите в университета Вашингтон и Лий Крис Гавалър и Дан

...
Преподавателите в университета Вашингтон и Лий Крис Гавалър и Дан
Коментари Харесай

Научнофантастичната литература не води до затъпяване

Преподавателите в университета Вашингтон и Лий Крис Гавалър и Дан Джонсън обориха свое проучване от 2017 година, съгласно което научнофантастичната литература прави читателите по-глупави. Тогава двамата разгласиха отчет, съгласно който поради нереалистичната конюнктура, изпълнена с роботи, извънземни и галактически кораби, научната фантастика води до по-непълноценно четене. Те твърдяха, по този начин читателите превключат на характерен режим на " нелитературно четене ", което изисква по-малко старания и по-ниско равнище на разбиране на текста, написа " Гардиън ".

След рецензии, че промяната на ситуацията на реалистична история с научнофантастична такава не усъвършенства историята сама по себе си, двамата учени вземат решение да повторят изследването си. Те дават на 204 души да прочетат два описа, озаглавени " Ада ", които са изцяло идентични, като се изключи една дума. " Литературната " версия гласи: " Дъщеря ми стои зад бара и избърсва винена чаша с бяла забрадка ". В научнофантастичната думата " щерка " е сменена с " робот ".

Според Гавалър и Джонсън читателите и от двете групи са показали схващане на текста " както на общо ниво, по този начин и в обособените подкатегории на схващане - разум, свят и сюжет ". Тяхното умозаключение е, че разликата сред първото и второто изследване се дължи на употребяваните текстове.

" Оказа се, че първото ни изследване не е разкрило кой знае какъв брой за научната фантастика въобще, а по-скоро за това, което в този момент назоваваме " нелитературна научна фантастика ". Текстът, който използвахме за нашето ново проучване, е " литературна научна фантастика " и той не провокира по-непълноценно четене ", изяснява Гавалър. И в случаите, в които текстът е започвал с записка, че става дума за " нелитературен роман ", читателите просто са я пренебрегнали и даже да не са харесвали научнофантастичната литература, те са реагирали на художествените качества на описа, без равнището им на схващане да понижава.

Заглавието на проучването е " Ефектът на литературните жанрове ", а то ще бъде оповестено по-късно през годината в списание Scientific Study of Literature.

" Надявам с, че най-накрая един път вечно ще дадем дефинитивно доказателство, че художествената литература и жанровата литература, и изключително научната фантастика, не са разнообразни категории ", приключва Гавалър.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР