Преподавателите в Художествената академията останаха без заплати в два поредни

...
Преподавателите в Художествената академията останаха без заплати в два поредни
Коментари Харесай

Ректорът на Художествената академия хвърли оставка, няма пари за заплати

Преподавателите в Художествената академията останаха без заплати в два следващи месеца, тъкмо преди Коледа. Това се случва за първи път в историята на образователното заведение и е повода ректорът проф. Николай Драчев да подаде оставка. Просветният министър Красимир Вълчев е подписал заповед за одит.
По думите на проф. Драчев сътрудниците му основателно стачкуват за заплатите си, само че средствата за Академията са малко. " Имаме разноски в границите на тази образователна година, които са неотложни и трябваше да се изпълнят, защото ние действително в средата на образователната година трябваше да прекъснем образователния развой. ", разгласи пред Българска национална телевизия ректорът.

Разходите, които изброи той са за ток, вода, парно - 396 000 лв., разнообразни услуги - 479 000, командировки - 55 000, поправки - 64 000.

" За страдание, нямаме опция да дофинансираме висшето учебно заведение, защото финансираме всички висши учебни заведения по формула. Висшите учебни заведения са самостоятелни, включително финансово самостоятелни, ректорът е този, който самичък взема решения, не е задължен да съгласува с никого. ",коментира обстановката министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Академичния съвет разиска довечера дали ректорът е взел верните решения и къде са отишли парите за заплати.

" За ноември сме получили единствено задатък, от този момент не е постъпил нито лев в нашите сметки. Най-лошото е, че никакви пояснения не идваха и в действителност нещата са предизвестени още лятото, когато сме били във почивка и никой не е алармирал в каква обстановка е изпаднала Академията. ", декларира доцент Роберт Цанев от катедра " Резба ".

Колегата му - проф. Георги Янков от катедра " Плакат и образна връзка " също разяснява с думите: " Може ли такова нещо, значи някои поправки могат да изчакат, само че не хората да останат без пари и доколкото и аз към този момент съм се съветвал - в един бюджет това перо, заплати, е неприкосновено, не може да се пипа, не може да го слагаш в финансови разноски каквито са ремонтите. "

Оставката на ректора би трябвало да се гласоподава и от Общото заседание на Академията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР