Преподаватели от столичната Професионална гимназия по облекло са останали изключително

...
Преподаватели от столичната Професионална гимназия по облекло са останали изключително
Коментари Харесай

Столично училище готово за протест, ако му отнемат сградата

Преподаватели от столичната Професионална гимназия по облекло са останали извънредно сюрпризирани от изказването на министъра на образованието Красимир Вълчев , от което са разбрали, че учебното заведение освен ще бъде преместено на различен адрес, само че и че то към този момент било преместено. Вчера министър Вълчев съобщи, че още преди две години - 2016 година - е изменен административният адрес на гимназията.

В малко изказване до медиите преподавателите декларират, че са подготвени на ефикасни протестни дейности, в случай че фактически министерството реши да отнеме постройката, в която те - преподаватели и възпитаници - имат образователни занятия и сега.

" В изказването на Министъра бе обявено, че учениците са преместени в друга постройка в " Лозенец ", което не дава отговор на истината. В постройката и сега тече образователен развой и се образоват 240 възпитаници, декларират преподавателите от ПГО " Княгиня Мария Луиза " и питат:

Защо е нужно да се реалокират 240 възпитаници, с цел да се настанят 120 студенти , в постройка, която към този момент е особено оборудвана за професионална подготовка на дизайнери, конструктори и моделиери на облекло.

" Ние, учителите и чиновниците на ПГО " Княгиня Мария Луиза " сме подготвени за ефикасни протестни дейности ", показват преподавателите.

Припомняме, през вчерашния ден след среща в СУ " Свети Климент Охридски " бе оповестено решението постройката на Професионалната гимназия да се даде на Алма Матер като отплата за отнетата постройка на бул. " Ал. Стамболийски " в София в интерес на съда и прокуратурата .

Академичният съвет на СУ сложи ултиматум на държавното управление и съобщи подготвеност за митинги 22 януари.

Преподавателите от столичната гимназия припомнят и че Професионалната гимназия по облекло " Кн. Мария Луиза " е първото девическо професионално учебно заведение в България. Основано е през 1893 година по самодейност на благотворително сдружение " Майка ", управлявано от видните български общественички Йорданка Филаретова и Екатерина Каравелова .

В своята 125 годишна история учебното заведение основава неоспорими обичаи в общообразователната и професионалната подготовка. Преподавателите се опълчват и на това една традиция да бъде унищожавана.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР