Преподаватели от Софийски университет Свети Климент Охридски“ ще внесат в

...
Преподаватели от Софийски университет Свети Климент Охридски“ ще внесат в
Коментари Харесай

Стажантката с минижупа докара още бели на Башар Рахал

Преподаватели от Софийски университет „ Свети Климент Охридски “ ще внесат в деловодството на образователното заведение отворено писмо, в което приканват за оставката на шефа на телевизия „ Алма матер “ Башар Рахал.

Настояването е адресирано до ректора проф. Атанас Герджиков и членовете на Общото заседание.

То идва няколко дни, откакто екипът на малкия екран, отпред с артиста, се извиниха за „ неприятния усет “, съгласно който шефът оглежда студентка, а единствената цел на кандидат-репортерите е снижена до търсене на популярност, написа " Монитор ".

Ето какво гласи писмото на преподавателите:

Ние, долуподписаните учени и преподаватели в Софийския университет „ Св. Кл. Охридски ”, показваме своето остро отвращение от клипа „ Стани прочут! “ на Университетска телевизия „ Алма Матер ”. И като идея, и като осъществяване този клип – вън от всякакво подозрение – уронва човешкото достолепие на дамите, свеждайки ги до зависещ полов обект.

Това е в директно несъгласие с полезностите, зад които обичайно застава академичната ни общественост. Тези полезности изискват равно почитание към достолепието на всеки.

Затова те изключват унижаването на дамите и слагането им в подчинена позиция. Настояваме за незабавна оставка на шефа на малкия екран и режисьор на клипа господин Башар Рахал, както и на Управителния и Програмния съвет, чиито несвоевременна и несъответстваща реакция заплашват положителното име на Софийския университет.

Настояваме ректорът професор Анастас Герджиков да изиска оставката на господин Рахал като шеф на малкия екран, както и на всички виновни за абсурда. Официално документално опрощение от страна на Управителния и Програмния съвет на телевизия „ Алма Матер “ не е задоволително в тази обстановка.

Като водещо висше образователно заведение в страната ни, Софийският университет не може да си разреши да застава зад сходна продукция. Вярваме, че призванието на университетските институции е да разпознават и подлагат на критика нелегитимните форми на послушание, уронващи човешкото достолепие, а не да ги насърчават.

Скандалният клип повдига и различен кардинален въпрос – неналичието на работещ механизъм, който да не позволява публикуването и разпространяването на медийни материали с сходно наличие от името на Софийския университет. Липсва публично оповестена информация за концепцията и тактиката за развиване на малкия екран.

Няма информация и за състава, отговорностите и правилата на асортимент на членовете на програмния и публичния ѝ съвет. Затова настояваме за ясни процедури за назначения в студентската телевизия, както и за цялостна бистрота на нейното финансиране.

В актуалните условия, академичната общественост може единствено по неофициални канали да научи, че концепцията за студентската телевизия е била трансформирана и тя от академична към този момент ще се развива като комерсиална медия.

В случай, че това е правилно, то буди поредност основателни въпроси. Поради това настояваме договорите с външните продуценти, както и концепцията за развиване на университетската телевизия да бъдат показани и разисквани обществено в границите на академичната общественост.

Скандалът ни дава мотив да сложим и по-големия въпрос – дали неналичието на бистрота при вземането на решения и на обществена отчетност при финансирането е лимитирано единствено до Университетска телевизия, или касае и други звена в Софийския университет, както и осъществяването на планове със доста финансиране по европейски и други стратегии?

Медийни изявления свързват идно финансиране на „ Алма Матер “ с Проект BG05M2OP001-1,001-0001 „ Наследство БГ ” (с обща стойност близо 30 млн. лева.). Академичната общественост и българското общество имат право да знаят по какъв метод се харчат обществените средства.

Имиджовият риск за Софийския университет е прекомерно огромен, с цел да си позволим нов скандал. Затова настояваме за цялостна и своевременна отчетност при осъществяването на дейностите по този и всички други планове, в това число в частта, засягаща „ Алма Матер “.

В резюме, предлагаме на Оценка за съвместимост на СУ да одобри: Оценка за съвместимост изисква Ректорът да приключи контракта с господин Башар Рахал като шеф на „ Алма Матер “, както и да освободи Управителния и Програмния препоръки на малкия екран. Оценка за съвместимост изисква от Апелативен съд да създаде ясни процедури за избор на ръководители на звена към СУ, в това число конкурсна процедура за избор на шеф, и ясни процедури за номиниране и избор и на други управителни и контролни органи на „ Алма Матер “.

Оценка за съвместимост упорства за повече бистрота и отчетност в действително време при осъществяването на имиджово рискови за СУ планове и натоварва Апелативен съд със задължението да изисква всеки 3 месеца цялостен доклад за осъществяването (дейности и финансови параметри) на всички планове, финансирани с обществени средства, който да бъде оповестен в същия период на вътрешната страница на СУ.

Оценка за съвместимост упорства за достъп и разискване в границите на академичната общественост на концепцията и тактиката за развиване на „ Алма Матер “, както и за всички свързани с нея съглашения и разпределението на функциите и отговорностите сред Софийски университет, частните вложители и външни продуценти и всеки сегашен или предстоящ шеф на малкия екран.

Доброто име и бъдещето на най-стария и почитан университет у нас – Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ – изискват решителни дейности за отбрана на полезностите, зад които застава академичната ни общественост.

Равноправието и човешкото достолепие стоят над всевъзможни криворазбрани опити за извличане на известност, както и над всевъзможни желания към облага.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР