Преподаватели от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския

...
Преподаватели от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския
Коментари Харесай

Преподаватели от ФЖМК за клипа със сметанката: Журналистиката не е шоупрограма

Преподаватели от Факултета по публицистика и всеобща връзка на Софийския университет излязоха с отворено писмо във връзка секситския клип на студентската телевизия Алма Матер.
Във видеото шефът на малкия екран Башар Рахал приканва искащите да станат известни на кастинг за нови лица, до момента в който госпожица с къса кожена пола му носи " кафенце " и " сметанка ". Клипът приключва с сластния взор на Рахал върху задните елементи на момичето.
" Ние, преподавателите по публицистика от катедра „ Радио и телевизия “ на Факултета по публицистика и всеобща връзка на Софийския университет, се ръководим от убеждението, че публицистиката не е шоупрограма, а обществена гражданска специалност, която има сериозен ангажимент към обществото. Именно университетът е мястото, в което студенти и преподаватели, дружно, утвърждаваме професионалните стандарти. Убедени сме, че неприятният усет е неприятна реклама (припомняме, че в изявление тази заран Башар Рахал съобщи, че " неприятна реклама няма " - бел. ред) ", показват преподавателите.
" Академичната общественост не е стока, която се продава и купува.

В този смисъл " шеговития " клип на Университетската телевизия " Алма матер " не трябва да бъде подминаван като младежка провокация.

Смущаващ е освен клипът, само че и цялостната липса на бистрота за това кой носи отговорност за него. Ние продължаваме да не знаем кои са членовете на Управителния и Програмния съвет на малкия екран. Не знаем кой и какъв е външният продуцент, който ще се разпорежда с обществената благосъстоятелност на Университета (материална и символна), само че знаем какъв ще е крайният резултат от това. И той не е в интерес на обществото.

Нека запазим Университета като място на свободния дух и да не го трансформираме в комерсиална повърхност на сменени университетски полезности ", приключва позицията.
Писмото е подписано от доцент доктор Вяра Ангелова, началник на катедра „ Радио и телевизия “, проф. дсн Снежана Попова, доцент д.н Венцислав Димов, доцент доктор Орлин Спасов, доцент доктор Жана Попова, доцент доктор Светлана Божилова, гл. ас. доктор Лъчезар Точев, ас. доктор Петър Айолов, гл. ас. доктор Ралица Ковачева, катедра " История и доктрина на жуналистиката ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР