Преподаватели, модели и студенти от Художествената академия, разтревожени от неизплатените

...
Преподаватели, модели и студенти от Художествената академия, разтревожени от неизплатените
Коментари Харесай

Безпаричие и недоверие в Художествената академия изкара на протест преподаватели, модели и студенти

Преподаватели, модели и студенти от Художествената академия, разтревожени от неизплатените заплати и неприятната материална база подвигнаха митинг в двора на образователното заведение.
" Не са плащали 2 месеца на нашите преподаватели. Материалната ни база е много неприятна – падат тавани, има проблеми с оборудването, няма пари за материали, работим с това, което си купуваме сами и приспособяваме каквото можем ", описа Станислава Павлова, студентка по " Текстил, изкуство и дизайн ". 

Колежката й от същата компетентност Цвета Апостолова означи, че академията има Фонд „ Развитие “, в който са регламентирани средствата за другите специалности, само че съгласно нея те не се разпределят вярно. " За нашата компетентност, която борави с доста по-скъпи материали би трябвало да има повече ", сподели тя и разясни, че с цел да бъде качествена направата са нужни скъпи материали. 
" Получили сме предишния месец единствено задатък, а за декември не се знае дали ще получим някакви средства ", оплака се Дима Каприева, завеждаща ателието по печатни техники и багрене в катедра " Текстил " към НХА от 9 години и заяви, че моделите са още по-зле, защото са на възнаграждения.

" Пенсията ми е 180 лв.. Затова работя тук. Получих 160 лв. хонорар за октомври – платих наем, заем и останах без пари. Това е последното което съм взимала ", показа Зара Багова, дълготраен модел в академията, която колкото и измъчена и изнемощяла да е, продължава да театралничи на студентите и през ноември, и декември. " Казват, че след Нова година щели да платят.. ", с вяра добави тя и показа още, че предишният път й платили за 8 часа, а в този момент театралничила 16 часа.
" Ние сме ги изстудували тези пари ", оплака се различен модел и разясни, че като голи модели постоянно се разболяват поради студените зали и защото не са на трудови контракти сами си поемат болничните. " Колко пъти са падали модели от подиума, тъй като не са положителни изискванията... " продължи тя и разясни, че постаментите, на които се качват не са постоянни, тъй като са износени, а моделът би трябвало да е нависоко, с цел да имат по-добра видимост студентите.

Каприева заяви още, че чиновниците били в незнание по какъв начин се разходват средствата на академията. " От пресата научих, че ректорът съумял да заплати всички отговорности на академията към топлофикация, което е прелестно, само че казусът е, че е платено от една дотация, която е закрепена по Колективен трудов контракт за перо „ Обучение “ в академията – това е сума, която не може да се отклонява за други заплащания, само че с цел да се разрешат всякакви финансови недоимъци управлението е прибегнало до тези средства ", уточни тя.
Междувременно не престават да се подвигат таксите за образование на студентите, в това време средствата от фонд " Развитие ", планувани за материали и консумативи непрестанно понижават, оплака се протестиращите. Те недоумяват за какво въпросното покачване на таксите не е довело до никакви усъвършенствания на материалната база, която Академията предлага на възпитаниците си.
Като погрешни информации дефинира ректорът на НХА проф. Николай Драчев изказванията, че имало злоупотреби и нередности в ръководството.

Той разгласи, че на следващия ден пред Академичния съвет на НХА ще бъде показан обстоен доклад и че се чакат и резултатите от почналата инспекция. „ Имали сме тази година одит от Сметната палата, одит от МОН, сега тече инспекция от Инспекцията по труда. Утре на Академичен съвет ще бъде обяснено тъкмо с числа какво е разходвано, какъв е прихода, какъв е разхода “, акцентира той и прикани: " дано бъдем справедливи ". 
Той описа, че е направено градивно проучване на постройката на Академията, която е на 100 години и че съгласно констатацията, тя не е в положение да действа по нормите, за което са известени основния проектант и МОН. " Парното тече отвред, само че при тази компрометирана към този момент структура, не можем да му създадем ремонт, тъй като постройката не е устойчива ", уточни той. " При нас има голи модели. Парното не може по никакъв метод да затопли пространствата, защото са с огромна площ и в допълнение пускаме калорифери, а цените на тока, водата и всичко се подвигат... ", описа още той и акцентира, че към този момент са платени режийните разноски. " Ние, в случай че не бяхме платили за парното 38 000 и други разноски, трябваше в този момент да не организираме образователен развой ", добави ректорът. 
За проблемите и финансовия дефицит от Академията са алармирали до министрите на образованието на финансите. " Имам писмата които съм писал до министрите. Отговорът от Горанов е, че принципал на академията е МОН, а от Вълчев - че в случай че има остатък на края на годината, може да ни дадат нещо…. “, показа още ректорът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР