Преподаватели готвят протест през март заради ниските си заплати Висшето

...
Преподаватели готвят протест през март заради ниските си заплати Висшето
Коментари Харесай

Честито: Висшето става безплатно

Преподаватели готвят митинг през март поради ниските си заплати

Висшето обучение става гратис. Това планува план на Министерския съвет, подсилен от финансовия министър Асен Василев, премиера акад. Николай Денков и Мария Габриел. Съгласно документа всички студенти, признати държавна поръчка, ще бъдат освободени от такса.

По предварителни калкулации мярката ще коства на страната към 150 милиона лв. годишно. Целта е да се увеличи ползата към висшето обучение, а също по този начин специалисти считат, че отпадането на таксите ще докара до удобен резултат върху инфлацията. Това е следваща стъпка, откакто страната към този момент освободи някои специалности от такси, като ги направи предпазени и съумя да ускори интереса към тях. За последната образователна година студентите държавна поръчка са 42 628 души.

След непрекъснат спад в избрани посоки наклонността се пречупи през 2021 година най-много поради нараснал интерес към здравните и IT специалности. За сметка на това специалности в региона на математиката, физиката, химията бележат растеж както като избор на студентите, по този начин и като опция за осъществяване на пазара на труда.

Доц. доктор инж. Лиляна Вълчева, ръководител на Националния браншов профсъюз " Висше обучение и просвета " към КНСБ, разяснява пред „ Телеграф “, че във връзка с таксите би трябвало да се оправят ректорите. Тя съобщи, че сега са се отдали напълно на тематиката за заплатите във висшите учебни заведения. Доц. Вълчева сподели, че изказванията за нараснали заплати на академични преподаватели и личен състав не са правилни.

„ Тези спомагателни 39 млн. лева не стигат. Спорим с страната и министерството, че трябват още. Подхванали сме и тематиката за заплатите на чиновниците – бакалаври и магистри, тъй като заплатите им са под минималната “, сподели тя и посочи, че с цел да се случи желаното нарастване на възнагражденията, са нужни 46 млн. лева Председателят сподели, че не са нараснали и стипендиите и може да се има вяра, че това е реалност едвам когато има разпореждане на Министерския съвет.

Вълчева изрази терзание какво ще се случи сред двете четения на Закона за висшето обучение, където са заложени нарастванията на университетските заплати. Тя посочи, че в края на февруари началото на март приготвят митинг с искане работещите да получат парите, които са обезпечени, само че те да не се дават на ректорите, тъй като се притесняват, че ще потънат и няма да усилят заплатите на асистентите.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР