Преподавател измисли интересен начин да откаже децата от колата и

...
Преподавател измисли интересен начин да откаже децата от колата и
Коментари Харесай

Учител показа какво ще се случи с черния дроб на дете, ако....

Преподавател измисли забавен метод да откаже децата от колата и енергийните питиета

Колата е една от най-популярните питиета в света. Хората, най-много децата, я употребяват, тъй като е сладка и пристрастяваща. Учителка от Бургас избра забавен метод да показа на децата какво се случва с черния им дроб, когато пият кока-кола или енергийна напитка. В две колби са поставени части черен дроб, залети с двете питиета. След несъмнено време се вижда какво е въздействието на напитката върху органа. 

Колата се счита за една от най-лошите питиета, които можете да приемате поради високото наличие на захар. Това в допълнение се усложнява от кофеина.

Ето по какъв начин кока-колата ви се отразява.

Първите 10 минути

Когато отпиете, захарното наличие навлиза в системата ви. Не една, а 10 лъжички! Ако хапнете толкоз доста захар, ще повърнете. При колата обаче това не се случва поради фосфорната киселина, която убива този блудкав усет.

След 20 минути

Кръвната захар повдига внезапно равнището на инсулин. Когато течността влезе в черния дроб, той стартира да я трансформира в мазнини.

След 40 минути

Абсорбирането на кофеина е завършило. Кръвната ви захар се повишава, зениците се уголемяват. В резултат на това черният дроб ще генерира и изхвърли още мазнини и захар в кръвта. Рецепторите на аденозин в мозъка се блокират. Това от своя страна понижава сънливостта и умората.

След 45 минути

Допаминът – хормонът на щастието – стартира да се създава в мозъка. Когато пиете кока-кола, неговите равнища се усилват. Това задейства онази част от мозъка, виновна за удоволствията. Хероинът работи на същия принцип.

След 1 час
Фосфорната киселина сплотява в едно калция, магнезия и цинка в храносмилателната ви система. Това форсира метаболизма на тялото ви. Изкуствените подсладители пък ще принудят пикочната система да изхвърли калций, вместо съответните азотни отпадъчни артикули.

Диуретичните свойства на кофеина пък ще ви карат да ходите много постоянно до тоалетната. По този метод ще изхвърлите цинка и магнезия.

Всичко това може да докара до кофеиново предозиране. Именно заради тази причина е значимо да одобряваме кола в умерени количества, с цел да избегнем негативните резултати на захарта, фосфорната киселина и кофеина.

Какво излиза? Колата визира цялото ни тяло, в това число едни от най-важните ни органи – черния дроб и мозъка.

А ето какви биха могли да бъдат следствията от прекомернатаупотреба на енергийната напитка:

Мозъкът

Кофеинът обезврежда действието на аденозина - това е химическо вещество, което ни оказва помощ да заспим. Ето за какво несъразмерната приложимост на енергийни напитка води след себе си проблеми със съня. Непосредствено откакто попадне в тялото ви, кофеинът провокира следния резултат – невроните в мозъка ви се засилват, с цел да ви държат нащрек, карайки хипофизната жлеза да работи " на по-високи обороти ". Обикновено такава е естествената реакция на организма, когато сте застрашени от нещо.

Кръвообращението

След като стартира процесът, който описахме нагоре, хипофизната жлеза стартира да отделя адреналин, който ви приготвя за " екшъна ". На собствен ред адреналинът незабавно изпраща сигнал до черния дроб, който стартира да доставя кръвта с повече глюкоза за по-голям приток на сила.

Сърцето

Вследствие на отделянето на адреналин сърцето ви стартира да бие по-бързо, а зениците ви се уголемяват. Ефектите от това биха могли да траят по-дълго, в сравнение с допускате. Скорошно проучване на немски учени сподели, че при здрави хора, които са консумирали енергийна напитка, се следи нараснала сърдечна интензивност към един час след потреблението.

Обратно към мозъка

Ефектите върху мозъка обаче не престават. Описаните процеси въздействат на производството на веществото допамин. Казано на елементарен български – мозъкът си мисли, че имате повече сила, в сравнение с в действителност имате.

Кожата

По време на физическа активност тялото ви губи вода и електролити. Енергийните питиета целят да заместят тъкмо тези неща. Но недейте да се подлъгвате. Ако изпиете една енергийна напитка след подготовка, няма да възстановите равновесието в организма си. Дори в противен случай – ще се дехидратирате още повече.

Тялото ви

Както към този момент казахме, енергийните питиета въздействат негативно на хидратацията на тялото ви. Прекомерната им приложимост и надлежно неналичието на вода в организма ви, може да провокира раздразнителност, безпокойствие и нервност.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР