Препис: Ret. Ген. Франк Макензи за „Face the Nation,“ 10 септември 2023 г.

...
Следва препис от интервю с бивш генерал от морската пехота
Коментари Харесай

Следва препис от интервю с бивш генерал от морската пехота Франк Макензи, който беше командир на Централното командване на САЩ от 2019-2022 г., че излъчено в „Face the Nation“ на 10 септември 2023 г.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Сега отиваме при пенсионирания генерал от морската пехота Франк Макензи, който беше ръководител на Централното командване на САЩ от 2019 до 2022 г. Добре дошли отново да се изправя пред нацията, сър. Утре--

ГЕН. ФРАНК МАКЕНЗИ: --Маргарет, радвам се да съм с теб тази сутрин.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Утре се навършват 22 години от атаките на 11 септември. И този петък високопоставен служител на американското разузнаване каза пред репортери, че Ал Кайда е в историческа ниска точка и е малко вероятно възраждане в Афганистан и Пакистан. Чудя се дали смятате, че сме в момента, в който САЩ могат да обявят победа.

GEN. МАКЕНЗИ: Е, това са добри новини за Ал-Кайда. Мисля, че ISIS всъщност е по-трайната заплаха в момента. Ал Кайда е раздирана от вътрешни теократични дебати. ISIS не е. И наистина вярвам, че ISIS, особено в Афганистан, се възползва от огромните неуправляеми пространства, които са там. И вярвам, че те всъщност събират сили. Не бих оспорила присъдата за Ал-Кайда.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Е, вашият приемник, настоящият командир на CENTCOM каза, че ISIS може да извърши външна операция срещу САЩ за по-малко от шест месеца. Как трябва да разбират американците тази заплаха от Афганистан?

GEN. МАКЕНЗИ: Вярвам, че ISIS винаги е искала да ни атакува тук, в нашата родина. Това е основен принцип, основно тяхно вярване. И една от причините, поради които бяхме в Афганистан, беше да предотвратим използването на тази страна като база, от която да събираме сили и да насочваме или вдъхновяваме атаки срещу нашите родни земи или родните земи на нашите съюзници. В резултат на нашето изтегляне от Афганистан, сега за нас е много по-трудно да преследваме тези цели.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Е, вие не скрихте факта, че сега като частен гражданин, вие се противопоставихте както на президента Байдън, така и на решението на президента Тръмп да изтегли американските войски от Афганистан. През юни Байдън беше попитан за някои от документираните неуспехи на това оттегляне. И ето какво каза той:

САУНДБАЙТ НА ПРЕЗИДЕНТА БАЙДЪН: Помните ли какво казах за Афганистан? Казах, че Ал Кайда няма да бъде там. Казах, че няма да е там. Казах, че получаваме помощ от талибаните. Бях права.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Какво ще кажете за характеристиката на президента за работата на САЩ с талибаните?

ГЕН. МАКЕНЗИ: Разбира се, вече не виждам тези разузнавателни доклади. Но всичко до април 2022 г., когато спрях да го чета, ме накара да вярвам, че талибаните ще действат само в светлината на най-добрите си интереси. И макар че можеха... можеха... можеха да си направят някакво временно настаняване, както направиха, когато се изтеглихме от Афганистан, не им се вярваше и те всъщност имат дългосрочни семейни и обичайни отношения с Ал Кайда и е много трудно да мисля, че това ще се промени. Мисля, че тази връзка е много по-силна от всяка потенциална връзка, която те изберат със Съединените щати.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Вие ръководихте тази евакуация и сте свидетелствали пред Конгреса преди това, че САЩ не са имали никаква възможност да вземат този атентатор самоубиец, който отне живота на 13-те американци, загинали през август преди две години. Но през последните месеци морски снайперист свидетелства пред Конгреса, че е държал бомбардировача в полезрението си и не е бил упълномощен да стреля. Поддържате ли първоначалното си твърдение?

GEN. МАКЕНЗИ: Да, разбирам, Маргарет. И това, което бих подчертал, е следното. С наближаването на дните до 26 август, която беше датата на стачката, ние разгледахме четири значими заплахи. Гледахме атака с IED, пренасяна от превозно средство, кола с бомба в нея, която смятахме за съвсем реална, всъщност се подготвяше. Гледахме самоубийствено нападение от вида, който действително се случи на 26-ти. Гледахме ракети за непряк огън или минохвъргачки, насочени срещу летището. И тогава разглеждахме възможността за вътрешна атака, някой, който е минал през нашите контролно-пропускателни пунктове и- с бомба и е успял да я задейства или в претъпканата зона на терминала, или със самолет. Така че това, което бих искал да кажа, е, вижте, имаше много заплахи, работени през цялото време.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Но не видяхте нищо, което да показва, че е взето решение да не се предприема изстрел. Нищо, което да докаже казаното от този човек под клетва.

GEN. МАКЕНЗИ: Това, което мога да ви кажа е, че тактическите единици на земята влязоха с правила за участие, това, което ние наричаме ROE в нашия бизнес, които бяха достатъчно здрави, за да им позволят да се защитават. И ние всъщност упражняваме това право в няколко случая в защита на летището, където атакуваме цели, които изглеждат заплашителни. Така че правилата за участие бяха въведени по отношение на това какво всъщност се случи на земята на тактическо ниво долу в стрелков отряд или взвод. Е, Маргарет, аз... аз не знам отговора на това, така че не мога... не мога да ти помогна с този конкретен. Но знам, че имахме добри - добри правила за участие. Това бяха постоянните правила за ангажиране, които имахме, хората бяха добре обучени в тези правила за ангажиране и знаеха как да ги прилагат.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Искам също да ви попитам като бивш командир на CENTCOM за Иран. Видяхме натрупване от страна на администрацията на морски пехотинци, военни кораби в региона в същото време, малко размразяване с Иран с този потенциален обмен на затворници, който се случва и освобождаването на 6 милиарда незамразени ирански петролни резервни пари. Как американците у дома трябва да мислят за Иран сега, предвид случващото се?

GEN. МАКЕНЗИ: Иран остава най-значимата заплаха за мира в региона. И те продължават да следват в крайна сметка политика на изтласкване на Съединените щати и други западни-западни нации от региона. Това не се е променило. Това - това е - в замяна на хегемонна власт в региона. Всички те остават основни цели на Иран. Сега те ще направят много тактически, за да получат облекчаване на санкциите. И това е... по моя преценка, това е, което те правят сега. Основният проблем на Иран не е изчезнал. Всъщност това се влошава, защото през последните 10 години Иран значително увеличи способностите и капацитета на своите балистични ракети. Имат хиляди такива - крилати ракети за наземно нападение, ниско-ниско летящи ракети, а също и дронове. И те им дават способността да спечелят това, което бихме нарекли свръхмач срещу техните съседи. Това е значително... това е значително увеличение на иранските способности. Склонни сме да пренебрегваме това понякога, защото гледаме внимателно на ядрения проблем, а ядреният проблем е важен. Но проблемът, който представлява заплаха този следобед, е иранският капацитет с техните ракети.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Генерале, благодаря ви за оценката и отделеното време днес.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР