Препечатваме извадки от портретна статия във вестник Труд. Както ще

...
Препечатваме извадки от портретна статия във вестник Труд. Както ще
Коментари Харесай

Тя, графинята

Препечатваме извадки от портретна публикация във вестник " Труд " . Както ще откри читателят, в този текст следим явлението " колатерални милувки " - хвалиш някого и пътем пускаш странична похвала, с цел да не те не помнят и другите фенове на вестникарската обич...

***

Всички избори в България в последно време стартират с пророчеството за края на ГЕРБ. Ако изключим самопрострелването - съзнателно или не - на президентския избор, то партията на Борисов господства в политическия живот повече от десетилетие. Тя е нещо като " Лудогорец " във футбола - сини и червени се карат, а спечелилият и на вътрешната и интернационалната сцена е един. Ето по този начин се говореше и на локалните избори, че " София ке падне ", и това ще е началото на края на ГЕРБ. Да, но не. 
В тежка, кална и оспорвана битка Йорданка Фандъкова потвърди коя е графинята на София, доколкото сюзеренът е различен. Кметицата стартира своя четвърти мандат, което я слага на очевидно място в историята, най-много поради всичко, което е направила и се надяваме, че ще запази във времето. 

Когато се кандидатираше за поста, тя предсказа, че борбата ще е тежка и мръсна: " Всички споделят, че тези избори са разнообразни, тъй като споделят, че са борба за власт. Много хора се пробват да трансформират играта. Аз няма. Заставам пред всички с лицето и биографията си. За мен през днешния ден почва намерено и почтено съревнование ". 

Така и стана. Двубоят сред двете дами Мая Манолова и Йорданка Фандъкова беше, по този начин да се каже, най-рейтинговото шоу на политическата сцена тази есен. Имаше и съспенс, имаше и удари под кръста. На пръв взор борбата изглеждаше равностойна. По някакъв биографичен симптом и двете бяха като че ли близки. Дори в специализациите си кметицата и претендентката бяха минали през Москва. 

Фандъкова обаче надделя, най-много поради ясната си биография на умел градоначалник на столицата. Сега всички са не запомнили какво беше преди 10 години.

" София беше обградена от хиляди бали отпадък. 40-годишните " Икаруси " бяха градски превоз. Детските градини се заменяха за жилища, парковете не се косяха. Радвам се, че през днешния ден никой не помни София такава ", споделя тя.

...Пристига в столицата и ориста ѝ вечно остава обвързвана със София. (...)
През 2005-а всичко се прекатурва в живота ѝ. Симпатичният на публиката и медиите основен секретар на Министерство на вътрешните работи военачалник Бойко Борисов напуща обичаната си полиция поради несъгласия с министър Румен Петков и излиза на борсата. За негово благополучие пък, непобедимият на избори кмет на София Стефан Софиянски търси имунитет в Народното събрание и напуща поста си. Така пред самотния нападател се разкрива непокритата врата на съперника и със запътил се към съблекалнята вратар. Като бистришки тигър той взема своето и става кмет на София, само че пък няма екип.

Веднага след изборите Бойко Борисов кани директорката на 73-о Йорданка Фандъкова за заместител кмет по просвета, обучение, спорт и предварителни защити на зависимости.
Фандъкова влага цялата си сила да вкара в хаоса на образованието ред, само че екипът среща изключителна опозиция. (...)

На 5 юли 2009-а ГЕРБ печели парламентарните избори и заместник-кметицата става народен представител за напълно малко, защото 22 дни по-късно става министър на образованието, младежта и науката в първото държавно управление на Бойко Борисов. Рокадите не завършват дотук. Само няколко седмици по-късно Йорданка Фандъкова е издигната за кандидат-кмет на столицата на мястото на овакантения от Борисов пост. Тя е подкрепена от всички десни партии - Съюз на демократичните сили, ДСБ, печели вота с 67%, само че при на практика никаква изборна интензивност - 25 на 100.

На балотажа в неделя тя завоюва своя четвърти мандат, тъй като явно на столичани това им харесва. 

Заглавията са на " После ", истинската обява - тук.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР