Препълнени болници, стотици загинали в рамките на часове – това

...
Препълнени болници, стотици загинали в рамките на часове – това
Коментари Харесай

Българска лекарка в Ню Йорк: Опитваме се да разделим един респиратор на двама души


Препълнени лечебни заведения, стотици починали в границите на часове – това е към този момент равносметката от пандемията с COVID-19 в Съединени американски щати. По думите на президента Тръмп, Америка се готви за най-тежката си седмица.

В момента военни трансформират най-големият конферентен център в щата Илинойс в полева болница с 3000 кревати, само че към този момент епицентърът на пандемията в Съединени американски щати е в Ню Йорк.

„ Като във филм, тъкмо. Наистина е като филм. Никога през живота си не съм си представяла, че ще бъда част от нещо такова - такава пандемия “ – по този начин разказа обстановката лекар Мария Динева, която е доктор в Ню Йорк от година и половина за „ 120 миниути “ по bTV. В момента обикаля незабавните отделения в разнообразни лечебни заведения на града, според от потребностите.

 Снимка: btvnovinite.bg

„ Има доста заболели. В момента е някакъв смут. Няма задоволително медици, няма задоволително личен състав. Тази маска, с която съм, я нося към този момент една седмица “, споделя лекарката и добавя, че защитните средства би трябвало да се сменят „ всеки ден, след всеки пациент “.

„ Също по този начин и очилата. Единственото нещо, което имам достъп до него, е тези за косата, шапките и от горната страна върху мантото, нещо, което се поставя от горната страна да го променям след всеки пациент “, продължава лекар Динева.

„ Също в този миг се опитваме да разделим един респиратор на двама пациенти, с цел да може колкото повече хора, да им помогнем по-добре “, разкрива медикът.

Много от сътрудниците на доктор Динева излязоха на митинг през седмицата поради неналичието на защитни консумативи.

А щатът Ню Йорк остава първи по брой инфектирани - с над 120 хиляди случая и повече от 4 хиляди жертви.

„ В момента научаваме нови неща за всеки пациент - от новородени до 90-100-годишни. До преди няколко дни се мислеше, че децата имат някакъв механизъм, който ги защищава от ковид, само че сега в една от лечебните заведения, в която работя има 3 деца, които са заболели. Едното е на 6 години, другото на 9 и един младеж на 14 “, споделя доктор Динева.

Симптомите се утежняват когато човек има и други заболявания или хронични болести. Тогава постоянно се стига до прекъсване на работата на органите, споделя доктор Динева.

„ Този вирус, той е толкоз инфектиран, толкоз огромна инфективност има, просто атакува белите дробове и стопират да работят. Ситуацията е доста зле в болничното заведение, дотам, че аз би трябвало да прескачам в спешна помощ всеки пациент и леглата им. Няма къде да ходя, няма къде да стъпя. Толкова доста кревати имаме. В момента имаме 200 кревати, нямаме едно празно, всичките са COVID-19 пациенти. Повечето са с респиратори, от които няма добра прогноза за нито един от тези пациенти”, споделя лекарката.

Смените са по 12-15 часа и доктор Динева не е почивала от седмица.

„ Аз по принцип, когато има потребност, постоянно съм там, тъй като знам, че имаме липса на личен състав и потребността сега е голяма и знам, че мога да оказа помощ. Дали е задоволително - един Бог знае “, споделя доктор Динева.

Лекарката се е самоизолирала в обособен апартамент от своето семейство, близки и другари и чака моментът, в който животът ще се върне към някаква нормалност.

„ Нямам самообладание. Наистина нямам самообладание да видя приятелите си и фамилията си. Но въпреки всичко аз съм си избрала този метод на живот. В такива случаи това е нещо, което аз би трябвало да направя за тези хора, които имат потребност. Аз съм дала клетва въпреки всичко “, споделя доктор Динева.

Броят на инфектираните в Съединени американски щати надвишава 311 000, а измежду тях има и най-малко 3 българи. Двама от тях са в Атланта, а третият е във Ванкувър, Канада. Те са надлежно на 43, 42 и 53 години. Те нямат никакви съпътстващи болести.

Съединени американски щати са били безусловно неподготвени за епидемията. Оказва се, че в Държавният запас няма извънредно нужни медицински продукти, които не са били попълвани поради бюджетни съкращения.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР