Преобразуването на болница Лозенец в търговско дружество се бави и

...
Преобразуването на болница Лозенец в търговско дружество се бави и
Коментари Харесай

Правителствената болница ще стане "народна" най-рано през октомври

Преобразуването на болница " Лозенец " в комерсиално сдружение се бави и ще бъде реалност най-рано през октомври, заяви " Медиапул ". От Министерството на здравеопазването са обяснили пред организацията, че пред преобразуването към момента има административни спънки. По закон крайният период за тази процедура изтече на 12 август. Това е следващата пречка в сагата със статута на лечебното заведение, известно като Правителствена болница.

В момента болница " Лозенец " е вторичен разпоредник под шапката на Министерския съвет. През 2003 г. правителството даде зелена светлина базата на болничното заведение да се употребява за разкриване на медицински факултет към Софийския университет, като към днешна дата факултетът има акредитация да работи до 2024 година с потенциал от 825 места.

В края на предходната година държавното управление изненадващо разгласи, че ще преобразува лечебното заведение в профилирана детска болница, само че концепцията отпадна след митинг на университета. Сега здравното заведение ще се преструктурира като комерсиално дружество държавна благосъстоятелност под шапката на Министерството на здравеопазването под давление на премиера Бойко Борисов, който упорства болничното заведение да не е държавна, а редова. Не е ясно дали ръководството й ще бъде трансферирано на университета след преструктурирането. Към края на предходната година задълженията на болничното заведение надхвърляха 30 млн. лева, а болничното заведение бе поела задължения за други 60 млн. лева

По данни на Министерство на здравеопазването за земята и постройката на болничното заведение към този момент са издадени нови актове за благосъстоятелност, само че се чакат документи от други администрации - регионалната администрация и данъчната администрация, тъй че да може да бъде финализиран процесът по прекачване на лечебното заведение. Очаква се процедурата да бъде финализирана след края на септември. Не е ясно кой и по какъв прийом ще покрие задълженията на болничното заведение.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР