Преображение Господне: Големият летен празник на промяната и новата надеждаНа

...
Преображение Господне: Големият летен празник на промяната и новата надеждаНа
Коментари Харесай

Преображение Господне: Големият летен празник на промяната и новата надежда
Преображение Господне: Големият летен празник на смяната и новата вяра
На 6 август Българската православна черква отбелязва празника Преображение Господне.

Началото на празника е сложено през първите епохи на Християнството и е обвързвано с едно от най-важните събития – явяването на Иисус Христос пред неговите свети възпитаници. За да укрепи вярата на Петър, Иаков и Йоан, Христос се изкачил на планината Тавор в Галилея, отдалечил се от тях и почнал да се моли. Скоро те заспали, а когато се събудили, видели своя Учител изцяло видоизменен. Според евангелията (Мат.17:1-13; Марк 9:1-9; Лук.9:28-36) „...лицето Му светна като слънце, а облеклата Му станаха бели като светлина ”.

За всички вярващи християни и до през днешния ден, Преображение Господне е обвързвано с смяна и с нова вяра. Затова празникът се отбелязва в края на християнската църковна година. На този ден в Светата Литургия на православните храмове се прибавя специфичен Тропар (молитвено песнопение) със старославянското наименование "Начатки овощей", а в Българската православна черква – "Освещаване на гроздето".

„ Честит да е празникът Преображение Господне, един от най-големите летни празници. С този празник Светата Църква умно е открила да се намира във времето на богородичния и успенския пост. Да кажем в същото време, в което се намираме, както Църквата го назовава – времето на поста, време за старателно осъществяване на Христовите заповеди – човек демонстрира по-особено внимание в връзките с околните и в осъществяването на закона. Затова и светите отци на Църквата ни поучават, пък и самичък Иисус Христос ни поучава като споделя, че всичко това, което вършим да имаме Бога пред себе си, да се стараем да постъпваме по този начин, както желаят да постъпват с нас ”, съобщи пред БГНЕС отец Любомир Стоянов от столичния храм „ Преображение Господне ” в кв. „ Лозенец ”.

Според българския фолклорен календар на 6 август настава трайно видоизменение в природата. Слънцето обръща тил на лятото и е с лице към зимата, щъркелите се събират на ята, преди да отлетят.

На този ден се отваря небето и в случай че някой види това, се сбъдва всичко, което си назова. Ако някой се разболее, натопява се връзка сушени плодове, болният пие от водата и заболяването се преобразява. /БГНЕС

Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР