Пренебрегваме кафявата леща по куп неясни причини - не особено

...
Пренебрегваме кафявата леща по куп неясни причини - не особено
Коментари Харесай

Лещата – проста, вкусна и много полезна

Пренебрегваме кафявата леща по куп неразбираеми аргументи - не изключително привлекателен външен тип, лимитираните предписания с нея. Но лещата е една от най-полезните, хранителни и в това време - диетични храни. От древен времена до най-модерните трендове в храненето - лещата в никакъв случай не слиза от трапезата.

За нейните скъпи хранителни и лечебни свойства се е знаело още в древността на практика тя е едно от най-старите култивирани растения. Лещата е споменавана в Библията и е била толкоз жизненоважна в бита на хората, че даже са я облагали с налог. С времето хората стартират да се отнасят надменно към лещата, наричайки я „ храна за бедните ”.

Съдържанието на лещата я подрежда измежду най-здравословните храни, познати на човечеството. Богата е на протеини, колкото и месото. Съдържа минерали и минерални соли – желязо (42%*), фосфор (45%*), мед (26%*), калий (27%*), манган (67%*), цинк(32%*), изофлавони (вид аминокиселини, които се борят против хормонозависимите тумори), задоволително количество сложни/бавни въглехидрати (53%*), само че е подобаваща за здравословни диети, поради ниското наличие на мазнини (около 2 %*) и натрий. 100 година леща съдържат към 310-320 ккал., от които към 1/3 са белтъчини.

Лещата е една от най-богатите на витамините от цялата В група храна - изключително на витамин В9, прочут ни като фолиева киселина, само че в растенията се назовава фолат - цели 120% от дневната потребност. В1 (тиамин) 58%*, В6 - 27%*. Кълновете на лещата са богати на витамин С. Лещата е доста богата на диетични фибри - 122% от дневните потребности

Лещата е екологично чист артикул, тъй като не натрупва в себе си отрови и нитрати, само че може да бъде алерген, поради наличието си на пурини. Заради тях не е целесъобразна храна за хора с подагра.

Списъкът с изгодите за човешкия организъм е дълъг и доста значителен:

• Заради протеините си лещата е пълноценна храна за всеки здрав човек, вегетарианец, веган.

• Заради желязото и фолатите си лещата е значима храна за бременни дами, кърмачки. Дори за дребни деца, тъй като люспата й е тънка.

• Заради фибрите си усъвършенства храносмилането – против запек, улеснява чревната моторика, извежда токсините и шлаките от организма.

• Понижава риска от онкологични болести на женската репродуктивна система и на гърдата;

• Заради магнезия и витамините от В групата - лещата има естествени антидепресивни свойства и благоприятства функционалността на нервната система – усъвършенства тонуса, повдига настроението;

• Диетична храна, която може да се употребява при безусловно всички хранителни режими, стига да има експлицитна причина за противоположното - алергия или подагра.

• Бавните въглехидрати засищат, дават сила на организма, време за преправяне, заради което те се усвояват като пълноценно гориво за клетките, вместо да се натрупват и складират на най-неподходящите места.

• Този тип въглехидрати възстановяват равнището на кръвната захар.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР