Пренасянето на вируса на птичия грип H5N1 върху хора е

...
Пренасянето на вируса на птичия грип H5N1 върху хора е
Коментари Харесай

Идва ли нова пандемия, птичият грип заразява все повече хора

Пренасянето на вируса на птичия грип H5N1 върху хора е мотив за " извънредно терзание ", заяви Агенция Франс Прес, базирайки се на позиция на Световната здравна организация (СЗО), показана на конференция в Женева. 

Вирусът на птичия грип продължава да заразява разнообразни скотски типове, както и хора. Това е мотив за извънредно терзание, сподели Джеръми Фарар, теоретичен шеф на СЗО. 

Междувременно СЗО и близо 500 специалисти одобриха за първи път определение за болест, излъчена по въздуха, заяви Ройтерс. Целта е да се избегне объркването, настъпило при експлоадирането на пандемията от КОВИД-19. Според СЗО това е първата стъпка към по-добра предварителна защита на този тип трансмисия- и на съществуващи към този момент заболявания като морбили, и при бъдещи пандемии. 



Документът на СЗО заключава, че определението " по въздуха " може да бъде употребявано за инфекциозни заболявания, при които главният вид трансмисия се основава на патоген, пренасян по въздуха или съдържащ се във въздуха. Това е в сходство с други термини, разбираеми и за експерти, и за необятната аудитория - като " заболявания, излъчени посредством нечиста вода ". 

Около 500 специалисти са взели участие в в изработването на дефиницията, като измежду тях има лекари, експерти в региона на публичното опазване на здравето, инженери. Много от тях правят оценка отрицателно опита от предишното, когато са изисквани доста доказателства, с цел да бъде оповестена една болест за излъчена по въздуха. Подобно оповестяване изисква строги ограничаващи ограничения. Новата формулировка гласи, че рискът от заразяване и сериозността на болестта би трябвало да се взимат поради. Въпросът дали инфекциозните частици са " капчици " или " аерозоли " към този момент няма да е значителен. 

В началото на пандемията от КОВИД-19 през 2020 година към 200 експерти в региона на аерозолите обществено възразиха против обстоятелството, че СЗО е пропуснала да предизвести хората за риска от предаването на вируса по въздуха. Това е довело до преувеличаване на смисъла на ограничения като миене на ръцете, вместо вниманието да се концентрира върху вентилацията. 



През юли 2020 година СЗО предизвести, че има " възходящи доказателства ", че вирусът се предава по въздуха. Тогавашният теоретичен шеф на организацията Сумия Сваминатан, дала начало на процеса по разработване на формулировка, по-късно съобщи, че СЗО е трябвало да стартира да работи " доста по-рано ". 

В изявление актуалният теоретичен шеф Джеръми Фарар сподели, че новата формулировка се отнася и за други заболявания с изключение на КОВИД-19, само че добави, че при започване на пандемията са липсвали доказателства. По това време Фарар беше шеф на благотворителния концерн " Уелкъм " и съветваше английското държавно управление. 

Според Фарар изработването на дефиницията с присъединяване на специалисти от разнообразни области ще да де опция полемиките да се пренесат в полето на ограничения като вентилация в лечебни заведения и учебни заведения. Той съпостави дефиницията за предаване по въздуха с установяването на ограничения, свързани с вируси, излъчени по кръвен път като ХИВ и хепатит В, които могат да се популяризират от медици без ръкавици. " Когато започнах работа, никой от нас - студенти по медицина, медицински сестри, лекари, не носеше ръкавици при взимане на кръв ", сподели Фарар пред Ройтерс. " Сега е немислимо да не си сложите ръкавиците. Но тези ограничения бяха възприети, тъй като всички бяха единни в мнението си за следствията и бяха съгласни с терминологията. Промяната в здравната процедура пристигна по-късно. "

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР