Пренасяме битката и в европейските институции. Смятаме, че там имаме

...
Пренасяме битката и в европейските институции. Смятаме, че там имаме
Коментари Харесай

"Демократична България" пренася борбата срещу "Белене" в европейските институции

Пренасяме борбата и в европейските институции. Смятаме, че там имаме доста мощни съдружници, дружно с които ще успее да спрем плана АЕЦ " Белене ". Този план е финансово рисков за България, екологично рисков за България, сеизмично рисков за България. " Това сподели икономистът и някогашен народен представител Мартин Димитров на конференция на " Демократична България ", която сплотява " Да, България ", ДСБ и партия " Зелените ".

 Мартин Димитров (първият вляво) и Светослав Малинов (вдясно)
© Георги Кожухаров

Мартин Димитров (първият вляво) и Светослав Малинов (вдясно)

Евродепутатът Светослав Малинов към този момент е имал среща с комисаря по енергетика Мигел Ариас Канете, на която го е уведомил за всички обстоятелства, както и анализите и опасенията на " Демократична България " по случая. Малинов е уверен, че Европейска комисия ще следи доста деликатно всичко, обвързвано с този план, и ще изисква от българското държавно управление да извършва всички критерии – сигурност, успеваемост, съгласно доста по-строгите (след Фукушима ) условия на Европейски Съюз. Малинов ще предприеме и други дейности, като запознаване на всички евродепутати с заплахите от градежа на АЕЦ " Белене " и поредност от срещи с румънските си сътрудници от европарламента, както и с комисаря по районна политика Корина Крецу. Малинов ще откри трайно съдействие в европарламента с групата на Зелените и ще провежда специфична конференция в Екологичен потенциал. През цялото време Европейска комисия ще бъда атакувана с въпроси свързани с развиването на тематиката в границите на България и Европейски Съюз, сподели Малинов.

Димитров добави, че " Демократична България " ще упорства пред Екологичен потенциал и Европейска комисия всичко във връзка с АЕЦ " Белене " да стартира изначало – нов Оценка на въздействието върху околната среда, нова социално-икономическа оценка, вземане предвид с последните европейски наставления след случая с АЕЦ " Фукушима " за сеизмичните опасности. " Защото сме уверени, че планът " Белене " не може и не дава отговор на всички тези условия. Европейските институции бързо ще схванат, че сеизмичният риск е освен за българските жители, само че и за всички европейци ", добави Димитров. Той е убеден, че с партньорството с европейските институции планът ще бъде спрян, както беше спрян " Южен поток ".

" Каквито и сделки да са създали от българската власт с Москва, те не важат за европейските институции и тъкмо там е мястото тези ангажименти и покупко-продажби да бъдат развалени и спрени ", сподели още Димитров.

Владислав Панев, съпредседател на " Зелените ", съобщи, че възобновяването на АЕЦ " Белене " е неточност на доста равнища, което прави прекъсването му приоритет номер едно. Панев е уверен, че АЕЦ " Белене " е неволя освен от екологична, икономическа, финансова, само че и от геополитическа позиция, а вредата ще бъде и върху всички останали браншове на стопанската система. Панев описа за диалози със аграрни производители, които са оповестили преместването на бизнеса си от Северна България заради бъдещото рухване на цената на продукцията им и цената на земята в региона. Това се случва единствено поради концепцията за строителство на АЕЦ, без значение дали ще се реализира или не, съгласно Панев. Той акцентира, че АЕЦ " Белене " ще докара и до повишаване на държавния дълг на България, който без значение от дивотиите на ръководещите в последните 10-15 години е намалял. Възобновяването на концепцията за нова нуклеарна централа ще ни вкара в спиралата на повишаване на дълга на страната, е уверен Панев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР