Пренаситени от информация за коронавируса и концентрирани в правилата на

...
Пренаситени от информация за коронавируса и концентрирани в правилата на
Коментари Харесай

Алкохолът и наркотиците в периода на пандемия

Пренаситени от информация за ковид и съсредоточени в разпоредбите на наложителната карантина, които би трябвало да съблюдаваме, като че ли се фокусираме повече върху личното си стеснение. И забравяме, че има хора, за които изолацията е освен това – тя може да ги тласне към психически заболявания, да вземем за пример заболяването на зависимостта.
Пие ли се повече по време на рецесия и може ли изолацията да върне подвластните към алкохола, опиатите и хазарта?
ЗАВИСИМИЯТ ЧЕСТО съдебна експертиза ЧУВСТВА НЕРАЗБРАН И САМОТЕН
Самотата е една от главните предпоставки, които могат да доведат до използването на алкохол, опиати,
хазартни игри, безразборни чат връзки. С тези дейности и вещества някои хора се пробват да се оправят с тежестта от самотата, която усещат. Парадоксът е, че в последна сметка стават още по-самотни.
Ето какво споделя Александър Илиев, експерт от Терапевтичен център за лекуване на зависимости Жива:
- Обикновено при започване на използването на алкохол и опиати или играта на
хазарт човек желае да бъде признат в някакъв кръг, приобщава се, подражава… Докато във финалната фаза той постоянно се оказва самичък, в изолираност в личния си дом, пиейки или употребявайки опиати. Идва миг, в който подвластните хора нямат потребност да бъдат с никого.

Но като част от изключителните ограничения за предотвратяване от COVID-19 се предлага изолираност по домовете. Какво се случва с тези хора в такива обстановки?
Александър Илиев:
- Когато приказваме за зависимости – за алкохолизъм, наркомания, хазартно държание, дългият престой вкъщи за да се предпазим от ковид се явява рисков в няколко насоки.
Изолацията основава положителни предпоставки за корист с алкохол и опиати вкъщи . Хората стартират да пият повече, да пушат марихуана, да взимат опиати. Някои го вършат от елементарна досада, от неспособност да запълнят деня си с потребни или приятни занимания. При други се появява напрежение, основано от боязън – за живота и здравето, от несигурното бъдеще, от замиращия бизнес, от усложнени фамилни връзки. Точно в този момент има всички предпоставки доста хора незабелязано да тръгнат по пътя към заболяването.
Изолацията усилва заплахата да се стартира отначало приложимост и при подвластните, които са в интервал на сполучлива ремисия . Всички гореизброени проблеми са чудесни оправдания за подвластния да влезе в нови интервали на запой или корист с опиати, да се отдаде на
хазартни игри, интернет-връзки. Ситуацията сега прилича прекалено много чувствата от последните етапи на използването, когато подвластният пие и взима опиати в самотност и изолираност, а споменът от старите привички може да разсъни в алкохолика и наркомана предпочитание за връщане към остарялото държание.

Но всичко това са опасности, с които хората, които са минали сполучлив курс на лекуване на зависимости по профилирана лечебна стратегия, съумяват да се оправят. Тук приказваме за хора, които владеят модел за възобновяване, обвързван с осъзнаване на казуса. Това е психотерапевтичен модел за личностно израстване и създаване на нови привички, който допуска компликациите да се употребяват като провокации. Тези хора са добре готови. Те знаят, че когато усетят уязвимост или изпитат компликация, не са сами. Търсят връзка с хора като тях, с цел да споделят и да намерят поддръжка.
Има модели за личностно развиване и израстване, които са доста добре изпитани. По тях се работи още от  края на 30-те години на ХХ век. По това време в световен мащаб човечеството претърпява доста бедствия и войни, има хора, които са в сериозни обстановки и развиват разнообразни зависимости. Те се образоват и възвръщат по тези стратегии, след което стартират да се оправят с живота си тъкмо толкоз добре, колкото и всеки различен, без да се завръщат към старите зависимости. В Терапевтичен център ЖИВА работим по лична стратегия за лекуване на зависимости, която има за цел освен да спре използването, само че и да даде по-пълноценен и първокласен живот на лекувалите се.
Както доста постоянно съм казвал, хората, които се възвръщат, знаят, че колата се обръща от дребните компликации. Малките компликации са ежедневните неща, които не се споделят и се натрупат. Мисля, че тези огромни и тежки за всички обстановки са по-лесно преодолими.
Но този интервал е доста по-тежък за хората, които употребяват обстановката, с цел да се отдадат на приложимост като за последно. За тези, които сега са в интервали на запой и е допустимо въобще да не осъзнават какво се случва към тях. Смятам, че когато седмиците на изолираност преминат, фамилиите на подвластните ще осъзнаят какво се случва в действителност и ще виждат казуса в техните близки. Надявам се тогава да потърсят помощ от експерти в тази област, с цел да излекуват и да дадат късмет за нов живот на хората, които обичат.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР