Пренасищането на пазара с някои продукти, по-строгите регулации, забавянето на

...
Пренасищането на пазара с някои продукти, по-строгите регулации, забавянето на
Коментари Харесай

Кои са рисковете за ИТ сектора в глобален мащаб

Пренасищането на пазара с някои артикули, по-строгите регулации, забавянето на китайската стопанска система и възможното налагане на наказания от страна на Съединени американски щати против вноса на високотехнологични артикули са най-сериозните опасности, пред които е изправена ИТ промишлеността главно в Азия и в Турция.

Много са рисковете, които биха могли да повлияят на бизнес моделите на колоси в ИТ бранша и да допринесат за фрагментацията на пазара. Към момента в България, както и в цяла Европа риска в този бранш е на приблизително равнище. Това показват в собствен разбор от " Кофас ".

" В Азия секторът е мощно повлиян от последователното закъснение на икономическата интензивност в Китай, където икономическият напредък се чака тази година да се забави до 6,2% от 6,6% през 2018 година ", изясняват специалистите.

В разбора се подчертава върху това, че секторът във втората най-голяма стопанска система в света е под прицела на Щатите и е заплашен от рисковете, звързани с комерсиалната война сред Вашингтон и Пекин.

" През 2018 година страната наложи такси на вноса от Китай на стойност 250 милиарда $, като огромна част от стоките са били високотехнологични. Този ход се дължи частично на опасенията към тактиката " Произведено в Китай 2025 ", която се споделя от държавните управления на други развити стопански системи ", споделят от " Кофас ".

Експертите допълват, че измежду целите на Пекин е страната да се трансформира в международен водач в едни от най-важните стопански браншове, в това число и този на осведомителните и информационните технологии.

" Китайският пазар е с друга степен на засищане в някои сегменти, като смарт телефони (степен на навлизане от 82%), както и таблети и компютри. Под този напън, производителите се бавят с напредъка на научноизследователската и развойна активност, която ще провокира бързи цикли на подмяна ", се изяснява в документа.

В резултат може да се чака спад на продажбите и цените, а това от своя страна ще провокира намаление на рентабилността и потенциала за обслужване на дълга. Насищането на някои сегменти от ИКТ се случва също и в Западна Европа, да вземем за пример Германия.

" Полупроводниците са основни материали за множеството електронни артикули и от ден на ден се трансформират в стратегически артикули. Китай внася повече полупроводници от петрола, а през 2017 година вносът на полупроводници в Китай възлиза на 260 милиарда $, спрямо вноса на недопечен нефт от 162 милиарда $ ", пресмятат специалистите.

Секторът е мощно съсредоточен и конкурентен, което води до непрекъснати нововъведения, дружно с намаляване на бариерите сред обичайните ИТ компании и техните артикули. Браншът от дълго време е доминиран от Съединени американски щати и така наречен FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix и Google), чиито пазарни пределни стойности са измежду най-високите в света, само че от ден на ден се оспорва от китайски колоси, измежду които са BATX (Baidu, Alibaba, Tencent и Xiaomi). /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР