Премирът Бойко Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова очакват

...
Премирът Бойко Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова очакват
Коментари Харесай

Държавата подписа със саудитската Arkad за строежа на "Български поток"

Премирът Бойко Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова чакат страната да печели от директни такси, само че това действително ще е допустимо най-рано след 15 години.

© Юлия Лазарова Държавата подписа най-скъпия си контракт тази година - той е за над 2.5 милиарда лева и е за строителството на трасето през България на " Турски поток ", като сумата е по-голяма от изхарчените неотдавна за изтребители малко над 2 милиарда Споразумението е сред саудитския консорциум Arkad и " Булгартрансгаз ". А най-странното е, че след месеци отсрочване в този момент българската страна очевидно бързаше и не изчака даже периода от седмица, в който можеше да се апелира разблокирането на търга от страна на Върховния административен съд. Обяснение за скоростта е, че България е поела ангажимент да обезпечи на " Газпром " опция за пренос на газ по направлението югоизток-северозапад още от началото на 2020 година Не че срокът ще бъде спазен.

" Това е по този начин нареченият " Балкански поток ". Огромни старания ни струваше, само че при една доста транспарантна процедура държавната компания на Саудитска Арабия се класира първа и от на следващия ден започваме осъществяването. Това е голяма инвестиция ", съобщи министър председателят Бойко Борисов.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Споразумението с Arkad планува в период до 250 дни да бъде построена нужната инфраструктура, която да разреши преноса на съветски газ от Турция към Сърбия, като за задачата ще се употребява и част от съществуващата мрежа на " Булгартрансгаз ". На по-късен стадий ще бъдат издигнати и останалите съставни елементи от директния газопровод. Общата стойност на контракта е 2.15 милиарда лева (1.1 милиарда евро), само че действителните разноски ще са най-малко с 400-500 млн. лева по-високи поради лихвите. Освен това ще бъдат платени още 350 млн. лева за компресорни станции, за реализатор на които е определен консорциум на ГБС.

Тръбите към този момент са тук

" Около 90% от тръбите за газопровода към този момент са в България и от на следващия ден стартират да ги разпръскват по трасето и да строим. Финансирането е обезпечено ", сподели Бойко Борисов, явно пропускайки да съобрази, че договорът с изпълнителя се подписва точно в този миг и съществуването на подготвени (поръчани, създадени и платени) тръби приказва за предварителни сделки и предупреден завършек на процедурата, оповестена другояче от самия него за " транспарантна ".

Обрат след обрата

Първоначално, през април, " Булгартрансгаз " класира преди всичко в търга за новия газопровод консорциума Arkad. В края на май обаче държавната компания излезе с невиждано решение да подмени строителя на продължението на " Турски поток " през България с останалия на второ място участник - обвързваното с съветската ТМК обединяване " Газово развиване и уголемение в България ", което в това време намали ценовата си оферта до тази на арабите.

Казусът стигна до Комисията за защита на конкуренцията, откакто Arkad подаде тъжба, и в края на юни антимонополният орган анулира решението на " Булгартрансгаз " за промяна на изпълнителя като незаконосъобразно. Последва тъжба от обединяване " Газово развиване и уголемение в България " до Върховния административен съд, като делото по нея бе планувано за 24 септември. Преди седмица обаче един от членовете на обединяването - люксембургската " Комплишънс дивелъпмънт ", през която точно е и съветската връзка, отдръпна жалбата и на 16 септември Върховен административен съд приключи делото.

По информация на " Капитал " това е станало след мощен политически напън и без знанието на другите участници в " Газово развиване и уголемение в България " - италианската " Бонатти " и немската " Макс Щрайхер ". Целта е била да се позволи допустимо най-бързо строителството на газопровода, с цел да не се наложи да се заплащат неустойки на " Газпром ".

Задкулисни сътрудници

Въпреки че формалният реализатор на газопровода от турската до сръбската граница ще е саудитският консорциум Arkad, в плана ще вземат участие и руснаци. Оттеглянето на жалбата от " Комплишънс дивелъпмънт " се изяснява точно с реализирана сделка сред ръководената от мениджърите на ТМК люксембургска компания и арабите да работят дружно.

Това се удостоверява и от обстоятелството, че по информация на " Капитал " още от началото на лятото в Бургас се доставят създадени в Русия тръби за продължението на " Турски поток " през територията на България. Освен това има съществени подозрения, че Arkad разполага с нужния механически и кадрови запас да извърши плана, за което ще разчита на руснаците и на локални строителни компании.

Повече по тематиката четете в петъчния брой на " Капитал "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР