Преминаването през Стара планина ще бъде много по-бързо и безопасно

...
Преминаването през Стара планина ще бъде много по-бързо и безопасно
Коментари Харесай

Тунелът под Шипка може да струва повече от 320 млн. лв.

Преминаването през Стара планина ще бъде доста по-бързо и безвредно при съществуването на тунелните съоржъения.

© Надежда Чипева Прогнозната стойност от 320 млн. лева без Данък добавена стойност на публичната поръчка за строителство на тунела под Шипка (обект, който в действителност включва няколко тунела - виж карето), не е пределната. Това значи, че претендентите могат да подадат предложения с по-високи цени и строителството да излезе доста по-скъпо от предстоящото. Подобна беше обстановка и с търга за единия сектор от автомагистрала " Струма, къедто прогнозната стойност беше 533.6 млн. лева с Данък добавена стойност, а определеният реализатор завоюва с ценова оферта от 599 млн. лева с Данък добавена стойност.

Това излиза наяве от отговори на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ). Въпросът по отношение на цената породи, тъй като в през септември от пътната организация показаха пред " Капитал ", че прогнозната стойност за строителството на тунелът под Шипка е 520 млн. лева Впоследствие обаче, на 22 октомври, бе оповестена поръчка с 200 млн. лева по-малък бюджет.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Въпреки че оповестяването на търга за тунел под Шипка беше изненадващо за обществото и се случи тъкмо преди локалния избор, решението за него в действителност е взето още в края на септември. При все това се оказа, че се постановат промени в документите и срокът за подаване на предложения беше продължен - от 5 декември 2019г. на 16 януари 2020г.

Във всучки случаи Проектът е основен, защото ще откри бърза връзка сред Северна и Южна България - с него пътя сред Габрово и Стара Загора ще лишава под един час.
Общата дължина на сектора през Стара планина е 10.5 км, като ново строителство ще са 7.6 км, а реорганизация ще бъде направена на 2.9 км. от съществуващия път I-5 Габрово - Казанлък. Трасето включва пет тунела с обща дължина 4 км. Основният ще е 3.22 км, а останалите 4 са по-малки - надлежно 171 м, 240 м, 90 м и 290 м. Ще има още седем огромни уреди - един подлез и шест моста.
Вечният въпрос за парите
До оповестяването на търга за планиране и строителство през октомври години наред се цитираше цена от към половин милиард за плана. От АПИ обясниха, че цената от 518.5 млн. лева с Данък добавена стойност се е основавала на разбор " Разходи-Ползи ", направен през 2012г.

" Строителната стойност в този разбор е избрана на 443 476 826 лева с Данък добавена стойност. Останалите средства от към 75 млн. лева са за компенсации при отчуждения за теренно застраховане на обекта, непредвидени разноски, строителен контрол и други ", споделиха от организацията.

Сега прогнозната стойност е спаднала на 320 млн. лева с Данък добавена стойност, защото е " редуцираина " и е била избрана на " база на извършени от Агенция " Пътна инфраструктура " процедури за възлагане изработването на механически планове, рехабилитации и ново строителство на сходни обекти в последните месеци ". Не е ясно обаче по какъв начин се получава намаляване от над 100 млн. лева, откакто цените на строителството и разноските за труд освен че не са по-ниски по отношение на 2012г, а даже са по-високи. И въпреки всичко, както от АПИ прецизират: цената не е пределна и действително определеният реализатор може да завоюва с по-висока такава.
Планира се осъществяването на плана да бъде препоръчано за финансиране от Оперативна стратегия " Транспортна съгласуваност " 2021-2027, обясниха още от АПИ. Всъщност тунелът под Шипка беше авариен за след автомагистрала " Струма " по оперативна стратегия " Транспорт " в сегашния програмен интервал 2014-2020г., само че оевидно няма да може да се възползва от това.

Другите разновидности за финансиране са посредством концесия, публично-частно партньорство или с пари от държавния бюджет. Идеята китайски вложители да го строят излиза на повърхността понякога - както предходната година, по този начин и предходната седмица след срещи на районния зам.-министър Николай Нанков. Това обаче не води до резултат, а и щом към този момент има търг по открита процедура, явно ще се търси строител по реда на Закона за публични поръчки, което значи пари от бюджета, в случай че няма еврофинансиране.

В същото време обаче очакванията за внезапно покачване на приходите за пътища, с помощта на тол таксите към този момент, не са високи, тъй като въвеждането им се отлагаше постоянно (засега срокът е 1 март 2020г.), а приходите ще са малко над 550 млн. лева на година, което е извънредно незадоволително, с цел да обезпечи всички потребности на пътната инфраструктура.

Проект с дълга история

Oще преди повече от век - през 1897г., Деветото национално заседание утвърждава план за пробутване на ЖП тунел под Шипка.

Строителството на обхода на Габрово, който е обвързван с плана за тунел под Шипка, стартира през 2013г., само че закъсня и би трябвало да завърши до края на 2019г. след огромно забавяне.

Министерски съвет пък взе решение дефинитивно за построяването на тунел под Шипка през 2015г.

Самият уголемен абстрактен план за тунел под връх Шипка беше приключен през 2018г. Изпълнител беше Консорциум " Мости " с участници " Мости България " и " Мости Катовице " Сп.зо.о.

Въпреки че обектът се разясняваше през годините, нямаше конкретика за това по кое време и какви стъпки ще бъдат подхванати. От АПИ обясниха за " Капитал ", че решението за оповестяване на публичната поръчка е взето на 24 септември 2019 година от управителния съвет на ведомството. Подготовката на тръжната процедура е почнала месеци по-рано, защото става дума за избор на реализатор на огромен и комплициран инфраструктурен обект.

Всички каузи по отчуждителните процедури са завършили и обектът е теренно гарантиран, оповестиха от АПИ за " Капитал ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР