Преминаването от една утвърдена система на международни отношения към друга,

...
Преминаването от една утвърдена система на международни отношения към друга,
Коментари Харесай

Проф. Искра Баева: Няма нова Студена война, а борба за нов световен ред

„ Преминаването от една одобрена система на интернационалните връзки към друга, е развой, който стартира с края на Студената война, минава във фаза на по-стабилни връзки – така наречен „ Пакс Американа “ до 2001 година, и по-късно още веднъж търсеща своя нов образ. Това състояние виждаме постоянно в историята. Най-близко до нас е ситуацията, което следим в края на 19-и и началото на 20-и век. И то приключва с Първата международна война “. Това сподели пред проф. Искра Баева, учител по история в СУ „ Св. Климент Охридски “.
Според нея протичащото се сега не е нова, а битка за нов международен ред. 
 Le Monde: Сблъсъкът сред Съединени американски щати и Китай не е Студена война Le Monde: Сблъсъкът сред Съединени американски щати и Китай не е Студена война
Много политици и специалисти започнаха да споделят, че сред Съединени американски щати и Китай се води нова Студена война. Но изданието Le Monde, представено от аген...
„ Липсва огромното идеологическо опълчване. По време на става дума за различни визии за развиване на света въобще, до момента в който в този момент става дума за битка за превъзходство над света. Големият проблем е съчетанието на властническа вътрешна политика с нападателна външна политика. Светът е изправен пред съществени провокации “. 
В предаването „ Събота 150 “ проф. Баева добави: „ Проблем е заявеното от Тръмп, че някои от решенията на Организация на обединените нации не засягат Съединени американски щати, че Съединени американски щати вземат участие в интернационалните връзки посредством отбраната на своите национални ползи. Според него национализмът е вярната позиция за договаряния в интернационалните връзки. Този проблем се следва и от доста други страни, в това число и измежду членове на Европейския съюз “. 
По думите на историка Европа би съумяла да върне хуманизма в международен мащаб, защото е континентът, дал концепциите на хуманизма: „ Европа е единственият континент, който се е опитвал да изведе на напред във времето договарянията, концепциите, че диалозите са по-добри от опълчването. Хуманизмът се постанова доста мъчно “.
Темата продължава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР