Преминаването от един сезон към друг, оказва влияние върху нашето

Преминаването от един сезон към друг, оказва влияние върху нашето ...

Сезонна грижа за червата.


Преминаването от един сезон към друг, оказва влияние върху нашето тяло. Някои неразположения са по-силно изразени. Така например, през есента по-често усещаме смущения в храносмилането. Как да се грижим за здравето на храносмилателната ни система и кои есенни храни са полезни за него?

Консумирайте сезонни храни

За да поддържаме здрава храносмилателната си система е важно да се храним сезонно. Така например, храните, които се отглеждат извън сезона, като ягоди, домати, праскови и други, съдържат по-ниски нива на хранителни вещества и по-високи нива на вредни вещества като лектин, което нарушава храносмилането.

Също така, несезонните храни обикновено се третират с пестициди или химикали за ускоряване на зреенето, което също вреди на състоянието на червата.

6 причини да готвите с джинджифил

Прекарвайте повече време на открито

С настъпването на есента и зимата е все по-трудно да прекарваме дълги часове навън. Работим в затворени помещения, някои от които са лишени от възможност за проветряване. От друга страна, прекарването на повече време сред природата спомага за увеличаване на нашето микробно разнообразие в червата. Разходките на открито, дори по време на обедната почивка, спомагат да намалим нивата на стрес, а стресът вреди сериозно на храносмилането.

Как да премахнете лошия дъх, който се дължи на храносмилателни проблеми

Осигурете си целогодишно пребиотични фибри

Едно от най-полезните неща, които може да направите, за да подобрите сезонната грижа за вашата храносмилателна система е да им осигурите пребиотични фибри през цялата година. Пребиотиците служат за храна на добрите чревни бактерии. Не всички фибри са пребиотици. Пребиотични, които са особено полезни за храносмилането се съдържат в ябълки, лук, бадеми, овесени ядки и други.

Нуждаем се от пребиотични фибри, защото те спомагат не само за доброто храносмилане, намалявайки риска от появата на колит, но и за поддържане на добър метаболизъм, силен имунитет, които също зависят от състоянието на червата.

В галерията ни може да видите кои есенни храни да добавите към менюто си за здравето на червата. 

Източник: az-jenata.bg