Преминаването на отоплителния сезон в Европа (а и в целия

...
Преминаването на отоплителния сезон в Европа (а и в целия
Коментари Харесай

Всеки за себе си? Как Европа се подготвя за зимата

Преминаването на отоплителния сезон в Европа (а и в целия свят, поради свързаността на ВПГ) е една от главните тематики за разискване в енергетиката. В същото време няма смисъл да се вършат точни прогнози, защото непредсказуемият метеорологичен фактор въздейства не по-малко от намаляването на предлагането и рестриктивните мерки, наложени от страна на търсенето.

За илюстрация, просто погледнете дълготрайната динамичност на запасите за предпазване на газ в Европа, дисперсията на зимното търсене е доста огромна. В някои години имаше задоволително газ, а в някои топли зими запасите в края на сезона се оказаха толкоз огромни, че това повлия на цените за целия идващ интервал на струпване. Но всеки изпомпван, само че необработен пространствен метър през сегашния сезон за търговеца или доставчика на газ е, първо, замразени пари и второ, излишно заплащане за услуги за инжектиране и предпазване. Но постоянно е мъчно да се пресметна точното търсене заради времето.

Ако дефицитът се окаже сериозен, тогава ще бъде изключително забавно да се следи дали солидарността на европейските страни ще издържи. Вече виждаме първите признаци на разкол. В схемата " всеки за себе си " може да има две направления. Първо, неуспехът да се обезпечи газ от националните уреди за предпазване на страни, изпитващи дефицит. Второ, надзор върху терминалите за ВПГ или магистрални газопроводи, минаващи през избрана страна.

Ярък образец е Полша, която съвсем при започване на сезона за впръскване на газ съвсем изцяло изпълни своите складове, а при започване на август ги изпълни до 100 %. Въпреки това тя към този момент съобщи, че няма да споделя с никого. В същото време казусът на Полша е, че в този момент тя няма нито контракт с “Газпром “, нито директен достъп до съветски газ. И при положение на действителен недостиг реверсните доставки през Германия, които се употребяват сега, просто ще изчезнат.

Руските размери (10 милиарда кубически метра годишно) бяха планувани да бъдат сменени с доставки от Норвегия през новия газопровод „ Балтийска тръба “, само че съгласно последната информация той ще бъде напълнен единствено на 35 %. Между другото, този нов водопровод в началото не беше значим за самия „ Газпром “, защото общият размер на доставките от Норвегия за Европа никога не се трансформира. Обемът на газовите складове в Полша е малко под четири милиарда кубически метра и е елементарно да се реши, че самата страна в действителност ще се нуждае от него изцяло при положение на дефицит на импорт по тръбопроводи.

Ако приказваме за главните съветски газопроводи като цяло, тогава се е развила парадоксална обстановка. Традиционно считаният за политически най-надежден северен маршрут към Германия на практика не работи („ Северен поток-2 “ не беше пуснат по политически аргументи от Европейски Съюз, „ Северен поток-1 “ работи с 20% капацитет). Освен това от 31 август „ Газпром “ ще ревизира за недостатъци останалата работеща турбина в продължение на три дни, а при положение на проблеми „ Северен поток-1 “ също ще бъде изцяло спрян.

А второстепенният „ Турски поток “ се трансформира в политически значимо трасе.

Припомняме, че след отхвърли през 2014 година България да стане вход на „ Южен поток “ и замразяването на плана се появи планът „ Северен поток-2 “. А „ Турски поток “ (с половината потенциал на Южен) въпреки всичко беше сбъднат, само че по две аргументи. Първо, към този момент е прокаран сухопътен кулоар през Русия, плюс тръбите за морския сектор са щяха да бъдат пропилени. Второ, единствено благодарение на този маршрут беше допустимо да се доставя газ на Балканите, на първо място на другарска Сърбия, без взаимозависимост от украинския пренос. Но заради дребния потенциал на наземната тръба в цяла Европа е ясно, че рентабилността на плана е умерена.

Въпреки това всичко работи политически. Три страни, които в този момент остават твърди пред санкционния напън на Запада - Турция, Сърбия и Унгария - получават газ точно през " Турски поток ". Вярно е, че България получава газ от Турция за Европа, само че последните известия, че страната желае да се върне към договарянията за закупуване на съветски газ (след като отхвърли да заплаща в рубли и скапе договора), приказват минимум, че не би трябвало да има проблеми с преноса.

Любопитно е, че към този момент в Унгария газът в подземните складове е задоволителен за 141 % от нужния зимен дебит и 34 % от годишното ползване. Много е. В същото време самите маджарски складове са запълнени единствено на 60 %, а „ Газпром “ също доставя газ допълнително от контракта, тъй че Унгария да може да закупи (и евентуално да изпомпва) спомагателни 700 милиона кубични метра. Виждаме противоположната обстановка от тази в Полша - постоянни съветски доставки в Унгария, до момента в който размерът на хранилищата в страната е съвсем два пъти по-голям от този в Унгария, а потреблението на газ е на половина по-малко.

Следователно Унгария има специфична роля в газовата рецесия. Намира се на устойчиво газоснабдително трасе с претъпкани складове по отношение на личните си потребности, само че към този момент недопълнени в безусловно изражение. Възможно е страната, която е подложена на критика в границите на Европейски Съюз както за външната си политика, по този начин и за вътрешнополитическата си позиция, да възнамерява по някакъв метод да замени газовите си остатъци през зимата.

Примерите не престават. Можем да напомним и неутрална Швейцария, където Министерството на енергетиката към този момент съобщи, че съгласно изискванията на контракта, в случай че е належащо, може да се свърже с газопровода от Германия до Италия, минаващ през нейна територия.

Друга история е Англия. Спомнете си, че тази страна има доста терминали за приемане на ВПГ, само че на практика няма уреди за предпазване. Затова през лятото континентална Европа беше подкрепена от потока ВПГ, който беше импортиран на терминалите на острова и по-късно отиде на континента посредством тръбопроводи. Но през зимата няма да има подобен поток, също така от време на време през зимата самата Англия внася газ от континента. На процедура през последните топли зими това съвсем не се изискваше. При такива условия не е изненадващо, че страни с изход на море, само че без лични терминали за приемане на ВПГ, се стремят да ги придобият - по-добре е да не поемате опасности, надявайки се, че газът от съседските терминали ще стигне до тях. На първо място, приказваме за Германия. Планирано е при започване на 2023 година тук да бъдат пуснати два плаващи терминала.

Но главният въпрос е дали ще има спомагателен ВПГ за новите терминали. През цялата 2022 година се обсъждаше, че Европа примамва полутечен природен газ от Азия и по този метод компенсира съветския дефицит, като запълва в точния момент оборудванията за предпазване. Но би трябвало да разберете, че Азия в това време понижи вноса на полутечен природен газ единствено с 15-20%, като главно спот размерите отиват в Европейски Съюз. Ще може ли Азиатско-тихоокеанският район да живее със същия понижен импорт и през зимата? В този случай за Европа ще бъде по-лесно да преживее отоплителния интервал. Отново доста ще зависи от времето и потокът на ВПГ ще зависи от времето както в Европа, по този начин и в Азия.

Умишлено не обсъждаме в този момент въпроса за цената. Високите цени във всеки случай оказват помощ за понижаване на търсенето посредством спестявания, изключвайки енергоемките промишлености, което към този момент се случва с цялостна мощ. А при производството на електрическа енергия от дълго време е доста по-евтино да се отопляваш с мазут, просто това превключване не е допустимо на всички места. Високата цена може да притегли даже част от ВПГ от азиатски дълготрайни контракти, предопределени за промишлеността.

И Китай, да вземем за пример, може да се върне ненапълно към отоплението с въглища, което в допълнение понижава търсенето на ВПГ. Европа сигурно ще откри пари да се стопли и да купува газ при всяка цена. Друго нещо е, че за никакви пари няма да може да купува непознат газ за отопление. В последна сметка за какво са ви пари, в случай че вие самите мръзнете.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР