Преминаването на Кристиано Роналдо в треторазряден футболен клуб в Саудитска

...
Преминаването на Кристиано Роналдо в треторазряден футболен клуб в Саудитска
Коментари Харесай

Роналдо в Саудитска Арабия - падение по всички линии


Преминаването на Кристиано Роналдо в треторазряден футболен клуб в Саудитска Арабия свива до най-малко славата му на спортна звезда, за която се беше борил дълги години. Това е проваляне по всички линии, счита Йорг Щрошайн.

По време на в обществените мрежи се разпространяваше много една язвителна смешка. " Като дете Кристиано Роналдо е спал върху спално долни дрехи на ФК " Ал-Насър ", твърдяха присмехулно почитателите. Конкретният мотив бяха появилите се клюки, че 37-годишната суперзвезда ще продължи своята спортна кариера в Саудитска Арабия.

За тази страна може да се каже всичко друго, като се изключи че има обичаи във футбола. Сега обаче смехът замря, тъй като догатката се оказа действителност, а португалецът ще се трансферира в Саудитска Арабия против хипотетично заплащане от 200 милиона евро на година и спомагателни заплащания към главното. Неприлично високата сума може да накара обществеността единствено да се чуди и да свива плещи в неразбиране.
Редакцията предлага
Роналдо, чието настоящо положение се прави оценка на 500 млн. евро, явно желае още веднъж да печели огромните пари през идващите две години и половина. Всичко това ще стане факт в. Хора се екзекутират за закононарушения, свързани с опиати - даже и малолетни. Какво се е случило с футболната суперзвезда през последните месеци - това е въпросът, който би трябвало да си зададем?

Катар: връх на егоцентризма

Преди гръмкото му овакантяване на „ Манчестър Юнайтед “, което приключи наскоро с изгарянето на всички мостове за съгласие, Роналдо дълго време бе считан за спортна примадона. Но примадона, която постоянно се е грижела за съотборниците си, и която сигурно е печелила благосклонностите на своите клубове. Явно той от много време насам  е възнамерявал бъдещето си след края на своята най-активна футболна кариера. " Мисля, че ще завърша кариерата си на най-високо равнище - с достолепие в някой огромен клуб. Това не значи, че не е добре да се отиде в Съединени американски щати, или Дубай. Но аз не се виждам там ", показа той в изявление през 2015 година.

Най-късно след завръщането му при " алените дяволи " нещата се трансформираха. На Световното състезание в Катар всичко се въртеше към него и неговите върхове. Роналдо даже претендира за един гол на Португалия против Уругвай, в който нямаше присъединяване. Екипният дух, който присъстваше у него в предходни години, дефинитивно отстъпи на назад във времето пред персоналния егоцентризъм.

А последният му ход – прекосяването в треторазряден футболен клуб в една автократична страна - свива до най-малко славата му на състезателен супергерой, за която той се беше борил с неизменност толкоз дълго време с постоянно фантастичните си прояви по европейските футболни терени. За извънредно малко време Роналдо съумя да затвърди мнението на своите критици, които постоянно са го упреквали, че се е грижил само за себе си и личното си финансово благоденствие.

Още една едра риба в саудитските мрежи

Но смяната за суперзвездата има и второ, доста по-неприятно измерение. От този миг нататък той ще взе участие в опита за „ изпиране “ на имиджа на Саудитска Арабия. Роналдо явно ще се трансформира в дипломат на страната след края на дейния си състезателен живот. И ще би трябвало да ѝ помогне да завоюва кандидатурата за семейството на Световната купа през 2030 година.

Йорг Щрошайн

След (чието положение се прави оценка на над 500 млн. евро), който неотдавна стана дипломат за туризма на Риад, саудитските управници са уловили в мрежите си идната огромна спортна риба. Те двамата - модели за подражателство на най-малко едно потомство млади футболисти - са всичко друго, с изключение на добър образец със своя нарцисизъм и очевидната си охота за пари.

Саудитска Арабия, сходно на Катар и Дубай, неотдавна откри опциите за възстановяване на репутацията си благодарение на огромния спорт - като купи клуба от британската висша лига " Нюкасъл Юнайтед " или като провежда съревнование от Формула 1 измежду пясъците на пустинята. И никоя цена не е прекомерно висока за тази задача. Алчността на суперзвездите, въпреки това, наподобява толкоз неизчерпаема, че да изхвърлят зад борда всевъзможни морални задръжки. Тяхната подкупност, в най-безславния смисъл на думата, е безгранична. Едва ли някой отвън Саудитска Арабия е удовлетворен от това, което се случва.

****

Разгледайте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР