Преминаване през четири държави, обща дължина 3328 км и разнообразен

...
Преминаване през четири държави, обща дължина 3328 км и разнообразен
Коментари Харесай

Тур дьо Франс ще премине през четири държави през 2022 г.

Преминаване през четири страни, обща дължина 3328 км и разнороден профил предлага Обиколката на Франция през 2022 година Организаторите на конкуренцията оповестиха маршрута за 109-ото издание, което ще стартира от Копенхаген на 1 юли и обичайно ще приключи в Париж на 24 юли.

Колоездачите ще преминат през Дания, Франция, Белгия и Швейцария.

Най-голямото колоездачно съревнование ще започва отвън територията на Франция за 24-и път. Първите три стадия ще са на територията на Дания, която става десетата страна, приемаща началото на Тура. Състезанието е започвало още от Нидерландия (шест пъти), Белгия (пет пъти), Германия (четири пъти), Англия (три пъти), два пъти от Люксембург, както и по един път от Ирландия, Швейцария и Монако.

През 2022 година Тур дьо Франс ще предложи шест планински стадия, като пет от тях приключват на изкачвания. Шест стадия са равнинни, а седем с хълмист профил. Надпреварата ще включва и два стадия с тичане по часовник с обща дължина 53 км.

" Маршрутът е уравновесен и дава опция за изява на друг вид колоездачи. Очакваме да се получи доста качествено съревнование ", разгласи дизайнерът на маршрута Тиери Гувену.

Заради началото в Дания конкуренцията ще има още един спомагателен почивен ден след третия стадий, който ще бъде употребен за трансфер.

Най-северното начало и завръщане на паветата на Рубе

Състезанието ще стартира с самостоятелно тичане по часовник в Копенхаген с дължина 13 км. Това ще означи и най-северния старт на Тура. Ден по-късно групата ще измине 199 км от Роскилде до Ниборг в стадий, който крие клопки поради прекосяване през ветровити местности. Третият стадий в Дания е сред Веле и Сьондерборг.

Първата седмица включва няколко доста сложни стадия, които ще са изпълнени с нерви. Четвъртия стадий е 172 км сред Дюнкерк и Кале, а петият ще означи завръщането на в Тура за пръв път от 2018 година Колоната ще измине 155 км сред Лил и Аренберг с 11 бранша с павета.

Шестият стадий ще премине без Белгия, стартирайки от Бенш с край в Лонгви.

Първият край на нанагорнище е в седмия стадий, който приключва на Ла Планш де бел фий с последни метри, които са на трошляк. Това нанагорнище бележи завръщане след 2012, 2014, 2017, 2019 и, като в последния случай точно на него се реши ориста на жълтата фланелка.



В края на първата седмица са осмият стадий, който финишира в Лозана на територията на Швейцария, а идващият е сред Егъл (където е седалище на Международния колоездачен съюз) и френския ски курорт Шател.

Три тежки дни в Алпите

Втората седмица на надпреварата стартира с три доста тежки стадия. Десетият финишира с нанагорнище в Межев на 1400 метра височина. След него предстоят двата истински дни в Алпите.

11-ият стадий е 149 км сред Албервил и Кол дю Гранон. Финалът е на едноименното нанагорнище, употребявано в Тура само през 1986 година, Кол дю Гранон е с дължина 11.3 км и междинен надолнище 9.2% на 2413 м. До 2011 година това беше и най-високата точка, на която е финиширал стадий в Тура.

 Профлът на 12-ият стадий, който евентуално ще бъде и кралският в надпреварата
© A.S.O.

Профлът на 12-ият стадий, който евентуално ще бъде и кралският в надпреварата

Следващият стадий (12-и) е кралският с три височини от висша категория в 166 км. Колоната ще изкачи Кол дю Галибие (2642 м надморска височина - 23 км 5.1%), след което Кол де ла Кроа дьо Фер (29 км 5.2%) и край на (13.8 км 8.2%). Височината, която е знак на Тура, се завръща за пръв път от 2018 година Този стадий е и на 14 юли, точно на националния празник на Франция.

До края на втората седмица има два стадия за спринтьорите и един полупланински стадий, който финишира в Менде.

Трета седмица в Пиренеите

Решителната трета седмица следва формулата на втората с първи стадий, който е като загрявка за два по-тежки. 16-ият стадий включва две височини и край след втурване във Фоа, само че идващият ще сблъска групата с четири следващи височини в Пиренеите и нито метър равно в последните близо 80 км. Финалът е на височината Пейрагюд (8 км 7.8%).

Последният планински стадий е 18-ият, който е дълъг 143 км сред Лурд и изкачването Отакам. И трите височини са събрани в последните 80 км - Кол д`Обиск (16.4 км 7.1%), Кол де Спендел (10.3 км 8.3%) и Отакам (13.6 км 7.8%).

Следващият стадий е за спринтьорите преди 40-километрово тичане по часовник, което да реши и крайната победа в конкуренцията. Финалът на 24 юли е със 112-километров стадий до Шан-з-Елизе.

 Световният първенец Жулиан Алафилип и двукратният победител в Тура Тадей Погачар участваха на презентацията
© Reuters

Световният първенец Жулиан Алафилип и двукратният победител в Тура Тадей Погачар участваха на презентацията

" На пръв взор вниманието ми притеглят стадият с паветата, Ла Планш, както и Алп д`Юез. Определено ще бъде извънредно тежко съревнование и доста забавно ", сподели спечелилият от последните две години след представянето.

През 2022 година след ще се организира и Тур дьо Франс при дамите. Надпреварата ще включва осем стадия от Париж до Ла Планш де бел фий.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР