Преминаване на границите само с лична карта, бързи ленти за

...
Преминаване на границите само с лична карта, бързи ленти за
Коментари Харесай

Белград, Скопие и Тирана правят мини-Шенген

Преминаване на границите единствено с персонална карта, бързи ленти за камионите и взаимно признание на дипломите - това са част от параметрите на съглашението, контрактувано в Охрид сред министър председателите на Северна Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама и сръбския президент Александър Вучич. То стана известно като " мини-Шенген " и е отворено за останалите страни от Западните Балкани. В срещата в Охрид участваха председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич и министърът на стопанската система на Черна гора Драгица Секулич. 

„ Планът за деяние планува 24 часа седем дни в седмицата да действат напълно нашите граници, дава опция за придвижване с персонални карти на жителите от този район, обезпечава условия, които ще значат бързи ленти за камионите през граничните пунктове, дава опция за взаимно признание на всички документи в частта на питателните и ветеринарни организации до всички други административни институции, работещи по документите, с цел да се обезпечи по-голяма подвижност на артикули, капитали и услуги... “, съобщи министър председателят Заев след срещата. Разработен е съответен проект за това по какъв начин да се признаят дипломите, тъй че задграничните и локалните вложители да имат сложен уголемен набор от дипломиран личен състав в района.

За сръбския президент Вучич това е значима самодейност както за жителите, по този начин и за бизнес бранша. Инициативата за районно сътрудничество не значи основаване на някакъв тип Югославия, а е развой, който ще сътвори по-добро и по-добро качество на живот в Западните Балкани, акцентира той. „ Гордея се със договорката, която сключихме. Това сигурно ще бъде бъдещето. Тук няма никакви югославяни, има по-добър живот за всички жители “, сподели Вучич. Той посочи, че пътуването до Северна Македония и Албания единствено с персонална карта може да се чака до Нова година. Вучич се ангажира да показа контрактуваното от страните от Западните Балкани пред френския президент Еманюел Макрон, от който чака поддръжка. Вучич благодари на Съединени американски щати, задето са одобрили и подкрепили проекта. „ Сега вършим всичко, което искаше Европейски Съюз, само че сами “, заключи Вучич.

Косовският президент Хашим Тачи разгласи във Facebook, че е отказал да участва на срещата на върха в Охрид, и заяви, че Косово не желае да размени своята евроатлантическа вероятност с каквато и да е районна самодейност, съобщи Танюг. Република Северна Македония и целият район нямат друга опция с изключение на участие в Европейски Съюз...но това, което вършим през днешния ден, е всячески да се възползваме от всички евентуални благоприятни условия, които имаме преди нас, и да подобрим качеството на живот в целия район, разяснява Заев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР