Преминаваме към модел на бюджетиране - държавата казва всеки един

...
Преминаваме към модел на бюджетиране - държавата казва всеки един
Коментари Харесай

Таня Андреева: Системата в здравеопазването ни е система на богати и бедни

Преминаваме към модел на бюджетиране - страната споделя всеки един запас по какъв начин да бъде разпределен. Това е доста порочно и води до утежняване на качеството, сподели в утринния блок на Българска национална телевизия някогашният министър на опазването на здравето доктор Таня Андреева във връзка новия реимбурсен лист на лечебните заведения.

Не можеш да приказваш за висока смъртност, за ниска раждаемост, а да нямаш цели. Не е ясно кое е целта на страната – дали хроничните заболявания, дали сърдечните, дали диабетът. Когато имаш дребен запас, би трябвало да имаш явен приоритет къде можеш да окажеш помощ, съобщи доктор Андреева.

В момента системата в опазването на здравето ни е система на богати и небогати. Работещият модел е НЗОК да покрива един главен пакет, а всичко останало да бъде покрито от непринудено здравно обезпечаване. Касата към този момент не може да устоя на конкурентната активност в опазването на здравето и в един миг се получава борба сред лекарите и пациентите, а в тази ситуация нито едните, нито другите са отговорни, разяснява някогашният здравен министър.

Повече по този начин не може да се продължава – да се наливат средства в дупки, сподели националният съветник по инвазивна кардиология проф. Иво Петров. Нещата би трябвало да се структурират принципиално. Трябва да се употребява структурата на обществения дирек на НЗОК, с цел да бъде българският народ по-здрав. Трябва да има и в допълнение здравно обезпечаване, както е във всички работещи здравни системи в света. Това е солидарният здравен модел, безапелационен е проф. Петров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР